Wetenschappelijk onderzoek: is het gebruik van een verzwaringsdeken veilig?
Er zijn mensen die er alles voor over hebben een manier te vinden waarmee ze hun slaapproblemen kunnen oplossen. Maar het moet natuurlijk wel veilig en verantwoord zijn. Diepe druk stimulatie, de therapeutische techniek die bij een verzwaringsdeken wordt toegepast, heeft al duizenden mensen geholpen beter te slapen. Op het internet en via social media zien we veel mensen die hun positieve ervaring delen middels een verzwaringsdeken review. Een logisch gevolg hiervan is dat er dan vragen komen met betrekking tot de veiligheid van een zwaartedeken. Voordat we de onderzoeksresultaten van een interessant wetenschappelijk onderzoek met je delen, gaan we eerst een aantal belangrijke vragen over een verzwaringsdeken beantwoorden.
Waar is een verzwaringsdeken goed voor?
Een verzwaringsdeken zorgt er in de basis voor dat je door middel van diepe druk stimulatie beter gaat slapen. De subtiele druk van een verzwaringsdeken heeft een ontspannende en rustgevende werking op het lichaam. Het resultaat is dat je diepe en langer slaapt en met een uitgerust en energiek gevoel wakker wordt. De werking van een verzwaringsdeken kan dus helpen bij het oplossen van slaapproblemen. De rustgevende en ontspannende werking van een verzwaringsdeken stimuleert ook de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en dopamine. Hierdoor heeft een zwaartedeken ook een positieve invloed op je mentale gesteldheid en zul je je gelukkiger voelen na een goede nachtrust.
Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?
Een veelgestelde vraag over de veiligheid van een verzwaringsdeken is: welk gewicht verzwaringsdeken moet ik kiezen? Dit is natuurlijk een hele logische vraag, want als je eenmaal besluit een verzwaringsdeken te kopen wil je niet een te lichte of te zware variant hebben. Het antwoord op de vraag hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn is: ongeveer 10% van je lichaamsgewicht. Uit onderzoek naar welk gewicht verzwaringsdeken het beste werkt is gebleken dat een verzwaarde deken van ongeveer 10% van het lichaamsgewicht het meeste effect had op de nachtrust. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek was ook het toetsen van de veiligheid van het verzwaarde gewicht van de deken. Uit verschillende onderzoeken is dus gebleken dat een verzwaringsdeken die ongeveer 10% van je lichaamsgewicht weegt veilig en verantwoord is om onder te slapen.
Voorbeeld:
Stel: jij weegt 70KG. Ons advies over welk gewicht verzwaringsdeken je moet kiezen is ongeveer 10% van het lichaamsgewicht. Je deelt vervolgens jouw lichaamsgewicht door 10% → 70KG / 10% = 7KG. Door dit eenvoudige rekensommetje te doen weet je meteen hoe zwaar jouw verzwaringsdeken moet zijn. Dus in het geval van het voorbeeld adviseren wij een verzwaringsdeken van 7KG (7 kilo).
Kom je er toch niet helemaal uit? Geen zorgen! Wij van Slaaplekkerder.nl hebben een handige rekenmachine gebouwd waarmee jij eenvoudig uit kan rekenen welk gewicht verzwaringsdeken je moet kiezen wanneer je besluit er een te gaan kopen.
Wat zit er in een verzwaringsdeken?
Een verzwaringsdeken is zwaarder dan een normaal deken. Het belangrijkste onderdeel van de vulling van een verzwaarde deken zijn de glasparels, die zorgen voor het verhoogde gewicht. In tegenstelling tot goedkope verzwaringsdeken, gevuld met gewone (giftige) glasparels, is de Noxie Verzwaringsdeken bijvoorbeeld gevuld met hypoallergene glasparels. Met hypoallergene glasparels heb je een lage kans op een allergische reactie omdat ze niet giftig zijn. Bij een verzwaringsdeken gevuld met hypoallergene glasparels kan de veiligheid gewaarborgd blijven, dit is echter bij een goedkope verzwaringsdeken niet altijd het geval. Goed om hier dus ook rekening mee te houden wanneer je besluit een verzwaringsdeken te gaan kopen.Wetenschappelijk onderzoek: is het gebruik van een verzwaringsdeken veilig?
Nu de belangrijkste vragen over de veiligheid van een verzwaringsdeken zijn behandeld willen we graag het volgende interessante wetenschappelijke onderzoek met je delen. Aan dit onderzoek, uitgevoerd door University of Massachusetts , deden 32 mannen en vrouwen in de leeftijdscategorie 18 tot 60 jaar mee. Tijdens dit onderzoek werd de veiligheid van een verzwaringsdeken onderzocht door de bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in het bloed te meten. Daarnaast werd er onderzocht welk effect een verzwaringsdeken heeft op stress en angst. Een belangrijk onderdeel van het onderzoek was het vooraf en achteraf meten van bloeddruk, polsslag en het zuurstof gehalte in het bloed. Zo kon er achterhaald worden welk effect een verzwaringsdeken heeft op deze vitale lichaamskenmerken en of het zorgt voor stressvermindering.
Resultaat van het onderzoek:
- Het onderzoek toonde aan dat een verzwaringsdeken veilig wordt bevonden op basis van de drie gemeten vitale lichaamskenmerken voor en na het gebruik van een verzwaringsdeken. Hierin werden geen negatieve waarnemingen gedaan.
- 33% van de deelnemers voelde ook een vermindering van het stressniveau omdat een verzwaringsdeken een kalmerend effect heeft.
Ben je overtuigd en wil je een verzwaringsdeken kopen?
Mocht je overtuigd zijn geraakt door de bovenstaande onderzoeksresultaten en een verzwaringsdeken willen kopen dan kun je een kijkje nemen bij onze verzwaringsdekens. De Noxie Verzaringsdeken is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG en 9KG en 10KG. Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen. De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG , 9KG en 10KG.
Speciaal voor kinderen hebben we bij Slaaplekkerder.nl de Noxie Verzwaringsdeken Kids. Ook hebben we voor kinderen een vaste aanbieding van een verzwaringsdeken met hoes, deze voordelige Noxie Verzwaringsdeken Bundels zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en blauw.
Bronnen:
Onderzoeksbron: is het gebruik van een verzwaringsdeken veilig?