Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van een verzwaringsdeken

Steeds vaker zien we op het internet of via social media dat mensen hun ervaring met een verzwaringsdeken delen. Maar zijn er naast het feit dat veel mensen een positieve ervaring hebben met een verzwaringsdeken ook wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van een verzwaringsdeken? We kunnen ons goed voorstellen dat deze vraag bij jou opkomt en dat je meer wil weten over een verzwaringsdeken. Voordat we beginnen met het delen van resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken leggen we je eerst duidelijk uit wat een verzwaringsdeken precies is en wat de belangrijkste voordelen van een zwaartedeken zijn.

Wat is een verzwaringsdeken?

We kennen een verzwaringsdeken ook wel als: zwaartedeken, verzwaarde deken,  gewichtsdeken, drukdeken, anti stress deken of zware deken. Welke benaming je een verzwaringsdeken ook geeft we bedoelen allemaal hetzelfde.

Een verzwaringsdeken is simpel gezegd niets meer dan een verzwaarde deken. Toch kan een zwaartedeken een enorme bijdrage leveren aan de kwaliteit van je nachtrust. De techniek van het verhoogde gewicht van een verzwaringsdeken noemen we diepe druk stimulatie.  Diepe druk stimulatie is een therapeutische techniek waarbij het lichaam door middel van subtiele druk wordt gestimuleerd te ontspannen en sneller tot rust komt. Het verhoogde gewicht van een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat je minder beweegt en daardoor rustiger slaapt. Het belangrijkste effect van dit verzwaarde deken is dus dat je uiteindelijk uitgerust en fit wakker wordt. 

Deze opkomende techniek groeit wereldwijd in populariteit waardoor de vraag naar dit soort producten steeds groter wordt. Het grote voordeel van een therapeutisch verzwaringsdeken is dat je op een natuurlijke manier invloed kan uitoefenen op je nachtrust zonder dat je allerlei dure en verslavende slaappillen hoeft te slikken. 

Anti stress deken

Een verzwaringsdeken wordt ook vaak gezien als anti stress deken, waardoor hij in de therapeutische wereld ook wel bekend staat als anti stress verzwaringsdeken. Het rustgevende en ontspannende effect van een verzwaringsdeken stimuleert de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en dopamine. Hierdoor heeft een verzwaarde deken ook een positief effect op je mentale gezondheid en zul je je sneller ontspannen en veilig voelen. Het gevolg hiervan is dat je door het gebruik van een anti stress deken minder het gevoel van stress gaat ervaren. 


Een verzwaringsdeken zorgt dus voor lichamelijke en geestelijke rust. Je zult merken dat je daardoor beter in je vel zit en een gelukkiger gevoel ervaart. Wanneer je de dag uitgerust begint heeft dit een positieve invloed op je dagelijks leven. Zo ben je productiever op je werk, kun je je beter concentreren tijdens het studeren en haal je meer uit je sportprestaties. 

Wetenschappelijk onderzoek naar effecten verzwaringsdeken

Nu je een goed beeld hebt van wat een verzwaringsdeken precies is wil je natuurlijk ook weten of het wetenschappelijk bewezen is dat een zwaartedeken écht werkt. Door de groeiende populariteit van een verzwaarde deken wordt er logischerwijs ook steeds vaker kwalitatief onderzoek gedaan naar het effect van een verzwaringsdeken. 


Een verzwaringsdeken vult de behoefte van verschillende doelgroepen in, omdat het volwassenen en kinderen op verschillende manieren kan helpen beter te slapen. Zo kan een verzwaringsdeken een volwassene helpen bij chronische slaapproblemen en een kind met autisme of ADHD helpen bij het rustig in slaap vallen.  


Om die reden hebben we ervoor gekozen wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een verzwaringsdeken onder te verdelen in de volgende vragen met bijbehorende onderzoeksresultaten:

Je kunt op de bovenstaande vragen klikken om doorverwezen te worden naar de resultaten


Wetenschappelijk is het aangetoond dat een verzwaarde deken verschillende voordelen heeft ten opzichte van het slapen onder een normaal dekbed. Het is natuurlijk niet zo dat een verzwaringsdeken gegarandeerd effect heeft bij iedereen. Dit verschilt per situatie, maar over het algemeen kunnen we de objectieve conclusie trekken dat het voldoende is aangetoond effectief te werken werken bij slapeloosheid en het verminderen van spanning, stress en angst. Er zullen de komende jaren nog veel onderzoeken volgen naar het verzwaringsdeken. Wij zullen de meest relevante onderzoeksresultaten blijven delen op ons platform.

Ben je overtuigd en wil je een verzwaringsdeken kopen?

Mocht je overtuigd zijn geraakt door de bovenstaande onderzoeksresultaten en een verzwaringsdeken willen kopen dan kun je een kijkje nemen bij onze verzwaringsdekens. De Noxie Verzaringsdeken is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG en 9KG en 10KG.  Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen.  De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG , 9KG en 10KG.


Speciaal voor kinderen hebben we bij Slaaplekkerder.nl de Noxie Verzwaringsdeken Kids. Ook hebben we voor kinderen een vaste aanbieding van een verzwaringsdeken met hoes, deze voordelige Noxie Verzwaringsdeken Bundels zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en blauw.

Nederlands