Wat is autisme? Meer over de oorzaak en behandeling

Een autisme spectrum stoornis (ASS), ofwel autisme, is een beperking waarvan de naam voor veel mensen bekend is, maar wat is autisme precies? Ruim 1% van de Nederlanders, ongeveer 200.000 mensen, heeft ASS. Het aantal mensen dat te maken heeft met autisme, zoals ouders, broers, zussen, partners en leraren, is nog veel groter. In Nederland hebben veel mensen dus te maken met deze beperking, daarom vertellen wij in deze blog meer over wat autisme inhoudt, de verschillende vormen, de oorzaak, de behandeling én hoe een verzwaringsdeken als eventueel hulpmiddel kan dienen voor mensen met autisme.

Wat is autisme?

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar autisme spectrum stoornis. Desondanks is het nog altijd onbekend wat autisme nou precies is. Ook is het onmogelijk om ASS objectief vast te stellen. De diagnose wordt dan ook nog altijd gesteld op basis van gedragskenmerken. Toch is er ook veel al wél duidelijk. Bijvoorbeeld de problemen waar mensen met een autisme spectrum stoornis tegen aanlopen, maar ook hun sterke eigenschappen. Vooral op sociaal gebied ondervinden veel mensen met autisme regelmatig problemen. Dit kan wel per persoon verschillen, want er zijn ook een aantal vormen van autisme.

Welke vormen van autisme zijn er?

Onder de verzamelnaam autisme spectrum stoornis (ASS) vallen verschillende vormen van autisme. Deze vormen worden in het kort uitgelegd:

 • Autistische stoornis

Dit werd vroeger ook wel klassiek autisme genoemd. Bij kinderen zie je vaak dat ze moeite hebben met communiceren. andere problemen zijn bijvoorbeeld hyperactief gedrag of agressiviteit. Slaapproblemen zijn bij een autistische stoornis ook niet ongewoon.

 • Syndroom van Asperger

In sociaal opzicht lijkt iemand met het syndroom van Asperger op iemand met een autistische stoornis/klassiek autisme. Er is geen vertraagde taalontwikkeling of achterblijvende verstandelijke ontwikkeling. Wel heeft iemand met het syndroom van Asperger moeite om taal te begrijpen en ook om te begrijpen wat andere mensen bedoelen, denken en voelen.

 • PDD-NOS.
 • Mensen met PDD-NOS hebben dezelfde sociale en communicatieve problemen zoals we die ook zien bij autistische stoornis/klassiek autisme, maar dan niet zo uitgebreid. Daarom wordt in deze gevallen dan gesproken over ‘aan autisme verwante problematiek’. McDD is een variant van PDD-NOS. Deze stoornis houdt in dat iemand moeite heeft om zijn emoties onder controle te houden. Ook het onderscheid tussen werkelijkheid en fantasie valt vaak niet makkelijk te maken door iemand met McDD. 

 • RETT syndroom.
 • Het RETT syndroom is een aangeboren afwijking die vooral bij meisjes voorkomt. Het syndroom van RETT manifesteert tussen de 6 en 18 maanden na de geboorte. De ontwikkeling van het kind stagneert en verslechtert. 

 • Syndroom van Heller.
 • Kinderen met het syndroom van Heller ontwikkelen zich de eerste jaren na hun geboorte normaal. Daarna treedt er een terugval op in het functioneren. 

  Wat zijn de oorzaken van autisme?

  De grootste oorzaak van een autisme spectrum stoornis lijkt toch wel erfelijkheid te zijn. Wetenschappelijk onderzoek liet zien dat ASS voor naar schatting 80% erfelijk is bepaald. Daarnaast kunnen ook vroeggeboorte, diabetes bij de moeder en een tekort aan vitamine D bij de moeder een rol spelen. Het gaat bij deze factoren wel om een gevonden statistisch verband, maar voor een oorzaak-gevolg verband is nog meer onderzoek nodig. 

  Behandeling van autisme

  Veel mensen met autisme kampen met serieuze bijkomende problemen. Denk hierbij aan angst, depressie, ADHD, stress, slapeloosheid, eetstoornissen en epilepsie. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de mensen met ASS een bijkomende psychiatrische diagnose heeft (gehad). Vooral tijdens ‘overgangsmomenten’ zijn veel mensen met autisme erg kwetsbaar en lopen daardoor het risico vast te lopen en overbelast te raken. Voorbeelden van dit soort ‘overgangsmomenten’ zijn: de overgang van de basisschool naar de middelbare school, van opleiding naar werk of van thuis wonen naar zelfstandig wonen. Of ingrijpende momenten, zoals de geboorte van een kind of een scheiding. In alle gevallen is professionele behandeling mogelijk en soms zelf noodzakelijk. Nadat mensen de diagnose hebben gekregen hebben veel mensen met autisme behoefte aan psycho-educatie. Daarnaast kunnen deze mensen ook hulp krijgen bij onder meer het plannen en organiseren op bijvoorbeeld het werk of school. 

  Een verzwaringsdeken als hulpmiddel tegen autisme

  Een van de minder bekende mogelijkheden om de klachten van autisme te beperken is een verzwaringsdeken. Er zijn over de jaren heen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken gedaan over het effect van de verzwaringsdeken. Hieruit is gebleken dat een verzwaringsdeken op veel verschillende slaapziekten  een positief effect kan hebben. Zo heeft een verzwaringsdeken een positief effect op je nachtrust waardoor het ook positieve invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Iemand met autisme kan erg overprikkeld zijn, waardoor een goede nachtrust belangrijk is. Een verzwaringsdeken zorgt voor deze ontspannen nachtrust.

  Hoe werkt een verzwaringsdeken bij iemand met autisme? 

  Een verzwaringsdeken werkt door middel van diepe druk stimulatie. Een therapeutische techniek die door de zwaardere druk op je lichaam ervoor zorgt dat je meer ontspannen bent. Ook zorgt deze therapeutische techniek ervoor dat er meer gelukshormonen aangemaakt worden zoals serotonine en dopamine

  Hoe kan Slaaplekkerder.nl jou hierbij helpen?

  Wij van Slaaplekkerder.nl bieden verschillende Noxie verzwaringsdekens aan. De dekens zijn verkrijgbaar in de gewichten 5KG6KG7KG8KG en 9KG en 10KG.  Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen. De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG6KG7KG8KG , 9KG en 10KG.


  Voor iemand met autisme is het van belang dat men een betere nachtrust zal ervaren en overdag geen zware prikkels krijgt. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je beter tot rust komt en overdag minder stress ervaart. Waardoor je geconcentreerd en effectiever kan werken en meer uit je dag haalt.

  Ben je na het lezen van de blog benieuwd of een verzwaringsdeken jou kan helpen bij je slaapstoornis? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens en kom erachter of het iets voor jou is! Je krijgt nu 10% korting op jouw verzwaringsdeken met de kortingscode ‘Slapenmetautisme’. *De code is alleen geldig wanneer er geen kortingsacties zijn.
  Nederlands