Wat is ADHD? Meer over de symptomen en de behandeling

ADHD, de afkorting voor Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een stoornis die ervoor zorgt dat je vaak erg druk bent en moeite hebt met concentreren. Misschien ken je het wel van jezelf of bij iemand in je omgeving. De persoon met ADHD is vaak erg aanwezig en heeft moeite om de aandacht erbij te houden wanneer je met hem of haar in gesprek bent. Buiten dat iedereen die verschijnselen kent, weet niet iedereen wat ADHD precies is. In deze blog leggen we je precies uit wat ADHD is, wat de symptomen zijn en de bijbehorende behandeling. Daarnaast gaan we ook in op het feit dat mensen met ADHD vaak last hebben van slaapproblemen. We vertellen je meer over hoe een verzwaringsdeken als mogelijk hulpmiddel kan dienen voor de mensen met ADHD. 

Wat is ADHD? 

Zoals al eerder vermeld is ADHD een stoornis die ervoor zorgt dat je minder goed met bepaalde prikkels om kan gaan. De oorzaak van ADHD is dat je hersenen bepaalde signalen niet goed overbrengen naar elkaar. Dit kan ertoe leiden dat je moeite hebt met concentreren en daardoor sneller afgeleid bent. Een ander effect van ADHD is dat je ook erg druk kan zijn. De verschillende verschijnselen van de diagnose ADHD zijn natuurlijk bij iedereen redelijk hetzelfde, echter onderscheiden we drie verschillende soorten ADHD. 

  1. Zo heb je ADHD-I (Inattentive) , waar de persoon voornamelijk moeite heeft met het concentreren op dingen. Vaak komt het over alsof deze mensen in hun eigen wereld zitten en niet opletten. Vroeger heette deze soort ADD, Attention Deficit Disorder. 
  2.  De andere soort is ADHD-H (Hyperactive/Impulsive), hierbij is de persoon altijd erg druk en heeft moeite met stil zitten. Ook komt het vaak voor dat er dingen gedaan worden zonder hierover na te denken. 
  3. De derde en laatste soort is ADHD-C (Combined). Hierbij heeft de persoon kenmerken van beide soorten. Je bent dus snel afgeleid en ook erg druk. Tevens is dit ook de meest voorkomende variant van ADHD. 

ADHD bij kinderen of volwassenen

Vaak wordt er vanuit gegaan dat voornamelijk kinderen last hebben van ADHD. Dit is natuurlijk niet waar, volwassen mensen kunnen ook veel problemen ervaren met de stoornis ADHD. Echter is het zo dat volwassen mensen al veel hulp hebben gehad hoe ze hiermee om moeten gaan. Er zijn wel een aantal verschillen in hoe een kind ADHD ervaart en hoe een volwassen persoon dit ervaart. 


ADHD bij kinderen 

Kinderen met ADHD hebben vaak moeite om bij te blijven in de klas vanwege hun concentratie problemen. Ze hebben moeite met luisteren naar de juf of meester en hebben te weinig concentratie om te leren. Daarnaast komt het ook vaak voor dat kinderen met ADHD niet makkelijk stil kunnen zitten, dit is natuurlijk storend voor de rest van de klas. Doordat het kind vaak in zijn eigen wereld lijkt te leven en dingen anders doet dan andere, valt hij niet altijd goed in de groep. 

ADHD bij volwassenen 

Soms komt het voor dat mensen er pas op latere leeftijd de diagnose ADHD krijgen.. Volwassenen met ADHD komen hier achter omdat ze bijvoorbeeld meer en meer problemen krijgen op het werk. Dat kan komen omdat je door de stoornis ADHD moeite hebt om het overzicht te bewaren en bepaalde zaken vergeet. Het kan ook effect hebben op het persoonlijke leven van de volwassenen met ADHD omdat je problemen krijgt met mensen die dichtbij je staan. Dit komt doordat je door ADHD soms erg extreem kan reageren, wat vervelend is voor mensen in je directe omgeving.

ADHD behandeling 

De behandeling van ADHD bestaat uit verschillende delen. Allereerst start het met psycho-educatie, waardoor je meer leert over de stoornis ADHD. Vervolgens wordt er gezocht naar de juiste ADHD medicatie om de verschijnselen dragelijker te maken. Daarnaast is het bij de behandeling van ADHD ook van belang dat er de juiste coaching wordt toegepast en je speciale psychotherapie krijgt. Hierbij krijg je bepaalde handvaten waardoor je beter met de klachten van ADHD om kan gaan. Het verschilt natuurlijk per persoon welke behandeling beste werkt, voor de een werkt ADHD medicatie erg goed maar voor de ander een stuk minder. Daarom kan het veel tijd nodig kosten om erachter te komen wat werkt. Buiten dat de persoon met ADHD hulp krijgt worden de ouders ook mee genomen met de behandeling. Voor hun is het van belang dat ze leren hoe ze moeten omgaan met het gedrag van hun kind. 

ADHD en slaapproblemen 

Slaapproblemen komen zo vaak voor bij mensen met ADHD dat je praktisch kan zeggen dat het hoort bij een van de kenmerken van de stoornis. Over de jaren heen zijn er uit onderzoeken steeds meer aanwijzingen gekomen dat mensen met ADHD een verlate slaapfase hebben. Dit betekent dat bij mensen met ADHD hun biologische klok later staat afgesteld dan bij iemand zonder ADHD. Dit zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt en dus vaak korter slaapt in de nacht. Dit kan veel effect hebben op je dagelijkse leven en je gezondheid. Zo kunnen de slaapproblemen bij ADHD ervoor zorgen dat je in een depressie komt. Gelukkig is er een manier om deze slaapproblemen te verminderen! 

Effect verzwaringsdeken bij ADHD 

Een verzwaringsdeken kan mogelijk een goed hulpmiddel zijn voor mensen met ADHD om beter tot rust te komen. Door het verzwaarde gewicht van de deken komt je lichaam sneller tot rust en slaap je meer ontspannen. Deze therapeutische techniek van een verzwaringsdeken noemen we diepe druk stimulatie. Door het verzwaarde gewicht van het zwaartedeken kunnen mensen met ADHD zich sneller ontspannen en worden ze meer uitgerust wakker. Er zijn over de jaren heen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken geweest die de positieve en effectieve invloed van een verzwaringsdeken bevestigen bij stoornissen zoals ADHD. 

De invloed van een verzwaringsdeken op iemand zijn nachtrust is per situatie anders, dus ook bij volwassenen en kinderen met ADHD. Dit verschilt natuurlijk per persoon en stoornis. Mensen met ADHD kunnen een verzwaringsdeken heel anders ervaren dan iemand met bijvoorbeeld autisme. Echter is uit verschillende onderzoeken gebleken dat verzwaringsdekens een goede oplossing kan zijn voor mensen met ADHD of andere stoornissen. 

Mensen met ADHD willen natuurlijk graag hun slaapproblemen verhelpen. Daarom zien we dat de vraag naar verzwaringsdekens voor mensen met ADHD steeds meer groeit. 


Ben je na het lezen van de blog benieuwd of een verzwaringsdeken jou kan helpen bij je slaapproblemen? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens en kom erachter of het iets voor jou is! Je krijgt nu 10% korting op jouw verzwaringsdeken met de kortingscode:

“Slapenmetadhd”

*De code is alleen geldig wanneer er geen kortingsacties zijn.

Nederlands