Wassen van de verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is niet hetzelfde als een normale deken. Daarom vinden we het belangrijk je goed te informeren. Een verzwaringsdeken bestaat namelijk niet alleen uit speciale materialen waardoor het deken zwaarder wordt. Het zorgt er ook voor dat het onderhoud nét iets anders is. Om het beste uit je investering te halen is het belangrijk om je verzwaringsdeken op de juiste manier te gebruiken en te onderhouden. Een verzwaringsdeken heeft veel voordelen om jouw nachtrust aanzienlijk te kunnen verbeteren, dan is het wel belangrijk dat je jouw verzwaringsdeken goed onderhoudt om er lekker lang van te kunnen genieten.

Gebruiksaanwijzing 

Wij van Slaaplekkerder.nl adviseren om de verzwaringsdeken met de hand te wassen. Als je verzwaringsdeken een hoes heeft, maak dan de rits los en verwijder de hoes. Inspecteer eerst zowel de verzwaringsdeken als de hoes op hardnekkige vlekken die moeilijker te verwijderen zijn. Probeer deze vlekken eerst met de hand uit te spoelen of wrijf ze in met vlekverwijderaar voordat je de gehele verzwaringsdeken gaat wassen. Keer vervolgens de verzwaringsdeken binnenste buiten, klaar om gewassen te worden.

In principe kan een verzwaringsdeken in de wasmachine, echter zijn veel consumenten wasmachines hier niet voor geschikt. Vandaar dat wij aanraden om eerst goed te kijken naar de specificaties van je wasmachine en anders de verzwaringsdeken met de hand of bij een wasserette te wassen. Kies je voor de wasmachine, kies dan een rustig programma op lage temperatuur (maximaal 30 graden). Een handwas is aan te raden om de volgende redenen:

  • Ondanks dat je wasmachine mogelijk het gewicht van de verzwaringsdeken aankan, kan het nadelig zijn. Door het gewicht kan het zijn dat bepaalde onderdelen sneller slijten.
  • Dat geldt ook voor je verzwaringsdeken: het materiaal slijt sneller in een wasmachine.

Tip: gebruik de badkuip (als je die hebt natuurlijk)

Nadat je op hardnekkige vlekken hebt gecontroleerd is het tijd om de deken te wassen. Het handigst is om een grote kuip te gebruiken, bijvoorbeeld je badkuip. Voeg de juiste hoeveelheid wasmiddel toe (kijk altijd op de gebruiksaanwijzing van het schoonmaakmiddel) en laat de badkuip ongeveer voor de helft volstromen met water. Was de deken vervolgens grondig. Als je klaar bent laat je het vuile water wegspoelen en vul je de badkuip (een aantal keer) met schoon water. Spoel de deken uit totdat deze volledig zeepvrij is. Wring de deken uit en hang hem vervolgens uit om volledig te drogen. Gebruik hiervoor geen droger.

Tips om je verzwaringsdeken uit te hangen

Een natte verzwaringsdeken is nog zwaarder dan hij al is. Wanneer je deze op de ‘normale’ manier ophangt, bijvoorbeeld over een waslijn, zal er niet alleen een vouw in komen te zitten, ook kan het zijn dat het gewicht in de verzwaringsdeken zich in de loop van de tijd ongelijkmatig gaat verdelen. Zorg er daarom voor dat je de verzwaringsdeken altijd liggend of in ieder geval zo vlak mogelijk ophangt. Ook adviseren we de verzwaringsdeken een aantal keer uit te schudden tijdens het drogen.

Verzwaringsdeken hoes en kussens

Voor de Noxie Verzwaringsdeken zijn ook hoezen verkrijgbaar. Deze hoezen kunnen in tegenstelling tot de Noxie Verzwaringsdeken makkelijker in de wasmachine worden gewassen, hier geldt wel: gebruik een langzaam programma op lage temperatuur. 

Samengevat de belangrijkste tips op een rij

  • Was de verzwaringsdeken met de hand.
  • Gebruik je toch de wasmachine? Gebruik dan een langzaam programma op de laagste temperatuur.
  • Gebruik niet je droger om de verzwaringsdeken te drogen.
  • Hang je verzwaringsdeken niet aan een waslijn maar laat hem zoveel mogelijk liggend drogen.
  • Gebruik geen zware bleek- of schoonmaakmiddelen.
  • Noxie hoezen en kussens kunnen in de wasmachine, mits op een langzaam programma op lage temperatuur.

Om het wassen van je verzwaringsdeken te vergemakkelijken, raden wij aan om een bijhorende hoes aan te schaffen. Deze verzwaringsdeken hoezen zijn bij Slaaplekkerder.nl los verkrijgbaar en in een voordelige bundel.

Nederlands