Waar is een verzwaringsdeken van gemaakt?

Een verzwaringsdeken is niet hetzelfde als een gewone deken. Door de diepe druk stimulatie komen lichaam en geest tot rust. Een verzwaringsdeken is aan te raden voor mensen met stress, depressie, angst, autisme, ADHD, slapeloosheid of andere slaapproblemen. Maar waar zijn verzwaringsdekens van gemaakt? Een goede vraag, want de keuze van het materiaal speelt een belangrijke rol voor de effectiviteit van de deken.

Verschil tussen verzwaringsdekens en gewone dekens

Het verschil zit in het gewicht en de vulling. Een gewone deken is over het algemeen gevuld met een zachte stof genaamd wattine. Wattine is zacht, licht en houdt warmte goed vast. Een verzwaringsdeken heeft massa nodig en wordt daarom gevuld met zwaardere materialen. Daarover later meer. Doordat de deken verzwaard is, valt het om je heen en oefent het druk uit op het lichaam. De subtiele druk van het extra gewicht in verzwaringsdekens bootst een therapeutische techniek na die ‘diepe druk stimulatie’ wordt genoemd. Verzwaringsdekens bevorderen de afgifte van de gelukshormonen dopamine en serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van het deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat resulteert in een euforisch gevoel van volledige ontspanning van het lichaam en zenuwstelsel. Hierdoor geeft het lichaam ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig kan ontspannen op de bank.

Waar zijn Noxie verzwaringsdekens van gemaakt?

Een verzwaringsdeken bevat een vulling die voor het zware gewicht zorgt. Waar een gewone deken bestaat uit de lichte stof wattine, moet een verzwaringsdeken juist een zware vulling hebben. De meest voorkomende opties die gebruikt worden zijn kraaltjes van plastic of glas. Plastic kraaltjes bevatten vaak toxische stoffen die allergische reacties veroorzaken en dat is niet optimaal voor de slaapkwaliteit. Daarom bestaan de Noxie verzwaringsdekens uit duurzame, niet giftige, hypoallergene micro glasparels. Hypoallergeen houdt in dat het bij weinig tot geen mensen allergische reacties veroorzaakt. De micro glasparels, ook wel glazen microbolletjes worden beschouwd als een van de meest hoogwaardige materialen om verzwaringsdekens te vullen. Deze kleine glazen vullingen lijken qua uiterlijk op wit zand of zoutkristallen. Deze glasparels zijn perfect glad, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die de textuur van plastic bolletjes niet fijn vinden.

De microparels zijn getest op warmtegeleiding en maken geen tot nauwelijks geluid. Veel andere vullingen geleiden warmte niet goed. Hierdoor zijn deze verzwaringsdekens warm. De vulling maakt veel geluid, waardoor het slapen juist oncomfortabel kan worden. Onze verzwaringsdeken is ontwikkeld zodat het net zo warm is als een normaal éénzijdig dekbed.

Het materiaal aan de buitenkant van een verzwaringsdeken

De buitenkant van de Noxie verzwaringsdeken bestaat uit 100% ademend katoen. Het gebruik van katoen brengt veel voordelen met zich mee. Katoen is zacht, soepel, sterk, vochtabsorberend en goed luchtdoorlatend. We verliezen tijdens de slaap gemiddeld een halve liter vocht. Dit vocht wordt door het matras, maar ook door de verzwaringsdeken geabsorbeerd. Een van katoen gemaakte verzwaringsdeken heeft een goede vochtopname zonder dat het nat wordt. Dit komt omdat katoen een ademende stof is en het vocht wordt afgegeven aan de lucht. 

Maar is een verzwaringsdeken niet te warm? Het antwoord is nee. De speciale vulling in een verzwaringsdeken is van nature koud en zal in vele gevallen de lichaamstemperatuur aannemen. Hierdoor blijft het deken in zowel de zomer als in de winter nagenoeg dezelfde temperatuur. De buitenkant van het deken is gemaakt van 100% ademend katoen. Een van de eigenschappen van katoen is dat het goed ademt, waardoor het nauwelijks te warm kan worden. Anderzijds, omdat katoen ademt, maar niet volledig ventileert, blijft er genoeg warmte hangen waardoor het deken niet te veel afkoelt. Dit maakt een verzwaringsdeken zowel geschikt voor de zomer als de winter.

Verschillende lagen

De Noxie verzwaringsdekens bestaan dus uit verschillende lagen. De bovenste laag bestaat uit 100% ademend katoen. Daaronder ligt een laag van 100% milieuvriendelijk polyester. De middelste laag (de vulling) bestaat zoals gezegd uit duurzame, hypoallergene micro glasparels. Daaronder ligt weer een laag 100% milieuvriendelijk polyester. De onderste laag bestaat uit 100% milieuvriendelijk microvezel stof.

Kan ik een verzwaringsdeken testen?

We begrijpen dat u overtuigd bent over het gebruik van een verzwaringsdeken boven een normale deken. Bij Slaaplekkerder.nl heb je 30 dagen slaapgarantie om het product te beoordelen en te testen. Na 21 dagen merk je pas echt de effecten en voordelen van een verzwaringsdeken, daarom bieden wij 30 dagen slaapgarantie. Hierdoor kan je uitgebreid testen of een verzwaringsdeken een positief effect heeft op je nachtrust.

Nederlands