De voordelen van een verzwaringsdeken

Slaap is erg belangrijk. Een goede nachtrust is gezond en brengt veel voordelen met zich mee. Toch ervaren veel Nederlanders een slechte nachtrust. Elke avond wakker in bed liggen, starend naar het plafond tot je eindelijk in slaap valt. ‘s Nachts meerdere keren wakker worden en ‘s ochtends vermoeid uit bed stappen. Als je dit herkent, dan is een verzwaringsdeken écht iets voor jou. Benieuwd naar de voordelen van een verzwaringsdeken? Je leest het hier!

Voordeel 1: Het verhoogt de ontspanning

Een verzwaringsdeken maakt gebruik van de kalmeringstechniek ‘diepe druk stimulatie’. Dat is een methode om de prikkelverwerking in de hersenen op de juiste manier te stimuleren. De deken drukt op verschillende drukpunten van je lichaam. Dit geeft een gevoel van stevig vastgehouden worden (dit voelt als een knuffel). Door deze gelijkmatige druk over het lichaam worden de hersenen gestimuleerd om de gelukshormonen dopamine en serotine aan te maken. Daarnaast stimuleert het de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Door de aanmaak van deze hormonen ontspant het lichaam en dit leidt tot een veilig gevoel. Hierdoor wordt de aanmaak van het stresshormoon cortisol verlaagt. Hierdoor wordt het lichaam aangespoord om het deel van het zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het rusten en herstellen van het lichaam, te activeren.

Voordeel 2: Verhoogt focus en concentratie gedurende de dag

Een tweede voordeel van een verzwaringsdeken is dat het de focus en concentratie gedurende de dag verhoogt. Mensen hebben slaap nodig. Het is een vereiste om het lichaam en geest te laten herstellen van de dag. Alle indrukken die iemand heeft opgedaan gedurende de dag worden tijdens de slaap verwerkt. Slecht en kort slapen kan je hersenfunctie negatief beïnvloeden. Het levert problemen op met het geheugen, het concentratievermogen, de spraak, de reactiesnelheid en de besluitvaardigheid. De hersenen hebben slaap nodig om goed te functioneren. Tijdens je slaap krijgen de hersenen een 'wasbeurt'. Hersencellen krimpen tijdens de slaap, waardoor meer ruimte in je hersenen ontstaat en schadelijke stoffen beter weggespoeld en afgevoerd worden. Door deze ‘wasbeurt’ ben je overdag beter in staat om dingen beter te onthouden, je beter te concentreren, je bent productiever en je kan dingen beter opnemen.. Het is wetenschappelijk bewezen dat verzwaringsdekens bijdragen aan een betere nachtrust en dit heeft direct invloed op de focus en concentratie gedurende de dag.

Voordeel 3: Vermindert stress & angst

Stress, angsten en depressie zijn gevolgen van een tekort aan serotonine. Als we stress ervaren, komt het stresshormoon cortisol vrij om ervoor te zorgen dat we adequaat op gevaar kunnen reageren. Het stresshormoon wordt naar onze hersenen gestuurd en deze stuurt op zijn beurt signalen naar het hele lichaam over wat er moet gebeuren. Je hart zal sneller beginnen kloppen, je zal oppervlakkiger beginnen ademen, je pupillen verbreden en je zal het gevoel hebben dat je meer aankan. De psychologische reactie op stress is niet vanuit de natuur voorgeprogrammeerd en heeft ook te maken met de soort stress dat je ervaart. In de meeste gevallen zal zowel de psychologische als lichamelijke reactie ervoor zorgen dat niet meer goed kunnen slapen. Je lichaam en geest komen maar niet tot rust. Een verzwaringsdeken remt de aanmaak van het stresshormoon cortisol en stimuleert de aanmaak van oxytocine, ook wel het liefdeshormoon genoemd. Dit geeft een gevoel van veiligheid en tevredenheid. De diepe druk stimulatie stimuleert niet alleen de aanmaak van oxytocine, maar ook de aanmaak van serotonine en melatonine, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor geluk, ontspanning en slaap.

Voordeel 4: Draagt bij aan een beter en diepere nachtrust

De druk van een verzwaringsdeken op het lichaam werkt kalmerend. Hierdoor vallen alle piekergedachten die door je hoofd gaan naar de achtergrond. Door de aanmaak van melatonine val je sneller en in een diepere slaap. Het gewicht van een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat je minder draait in bed tijdens je slaap. In combinatie met de verhoogde aanmaak van melatonine zorgt dit ervoor dat je in een diepere slaap, REM-slaap, terecht komt en heel de nacht als een roos doorslaapt. 

Voordeel 5: Meer energie in de ochtend

Een vijfde voordeel van een verzwaringsdeken is dat je meer energie hebt in de ochtend. Een goede nachtrust leidt tot meer energie in het lichaam vanaf het moment dat je wakker wordt. Door de diepe druk stimulatie wordt het gelukshormoon serotonine aangemaakt. Dit ‘geluksstofje’ geeft je hersenen een gevoel van geluk. Hoe meer serotonine we aanmaken des te meer ons zelfvertrouwen geboost wordt. Serotonine is een belangrijke neurotransmitter die invloed heeft op functies van je lichaam, zoals je stemming, eetlust, seksuele activiteit, slaap en beweging. Serotonine geeft je niet alleen een gelukkig gevoel door het beïnvloeden van je humeur en zelfvertrouwen, het heeft ook invloed op je lichaam. Zo reguleert het een aantal belangrijke lichaamsfuncties zoals het immuunsysteem, de nieren, het hart, de bloedvaten en de spijsvertering. Alle deze factoren samen zorgen ervoor dat je energieker wakker wordt in de ochtend. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?

Kan ik een verzwaringsdeken testen?

Wij begrijpen dat u overtuigd bent van de voordelen van een verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl heb je  30 dagen slaapgarantie om het product te beoordelen en te testen. Na 21 dagen merk je pas echt de effecten en voordelen van een verzwaringsdeken, daarom bieden wij 30 dagen slaapgarantie. Zodat jij kan testen of jouw verzwaringsdeken effectief voor je werkt!

Nederlands