Helpt een verzwaringsdeken bij een depressie?

Niet in slaap komen is het vervelendste wat er is. Wie wil er nou niet binnen 5 minuten in slaap vallen? Er zijn genoeg oorzaken te noemen waarom mensen niet in slaap kunnen vallen of een slechte nachtrust beleven. Een veelvoorkomende oorzaak van moeizaam in slaap kunnen vallen kan een depressie zijn. In deze blog lees je meer over een depressie en hoe een verzwaringsdeken als mogelijke oplossing kan dienen om depressieve klachten te verminderen.

Wat is een depressie?

Het is natuurlijk goed om eerst te weten wat een depressie precies is. Wanneer iemand een depressie heeft is er sprake van abnormale somberheid voor een langere periode. Ook is er verlies van interesse of is het lastig om van iets te genieten. Een depressie kan zorgen voor stemmingswisselingen. Denk dan aan iemand die vanuit een hele positieve stemming ineens heel somber kan worden. Daarnaast kan de ene dag heel positief beleefd worden en de volgende dag in één keer heel negatief, er is dus niet een bepaalde tijd aan gebonden.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?

Een depressie kan verschillende oorzaken hebben. De afwezigheid van zonlicht, negatieve ervaringen, hormonale ontregeling of een vervelende jeugd kunnen allemaal oorzaken zijn van een depressie. Daarnaast kan een depressie ook zomaar voorkomen. De depressie kan juist veroorzaakt worden of toenemen, doordat mensen niet weten waarom ze een depressie hebben. Dit kan heel frustrerend zijn en de depressie doen versterken.

Een verzwaringsdeken als mogelijk hulpmiddel tegen depressie

Er zijn natuurlijk verschillende oplossingen en hulpmiddelen voor het verminderen van depressieve klachten. Het is ook niet zo dat elke oplossing of hulpmiddel bij iedereen evenveel effect heeft. Toch willen wij een verzwaringsdeken als mogelijk (ondersteunend) hulpmiddel noemen. Voordat je een verzwaringsdeken wil kopen is het goed om je te verdiepen in de voordelen en effecten die een verzwaringsdeken voor jou kan hebben.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is vergelijkbaar met een normaal deken, maar heeft een net iets zwaarder gewicht. Het gewicht van de verzwaarde deken zorgt ervoor dat het lichaam sneller ontspant en tot rust komt. Deze therapeutische techniek noemen we diepe druk stimulatie. Een verzwaringsdeken zorgt door middel van een gelijkmatige drukverdeling dat het zenuwstelsel gestimuleerd wordt het lichaam sneller te laten ontspannen. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Werkt een verzwaringsdeken bij een depressie?

Bij een depressie zijn het vooral gedachten die ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt of een onrustige nacht ervaart. Een van de belangrijkste kenmerken van een verzwaringsdeken is dat lichaam zich sneller ontspant en tot rust komt. Hierdoor kan een verzwaringsdeken als ideaal hulpmiddel werken om onrust in het hoofd en spanning op het lichaam weg te nemen. Wanneer lichaam en geest tot rust zijn gekomen wordt het makkelijker om in slaap te vallen. Naast het ontspannen van het lichaam heeft een verzwaringsdeken een kalmerend effect. Dit zorgt voor de aanmaak van hormonen als dopamine, serotonine en melatonine. Deze hormonen staan erom bekend dat ze het lichaam stimuleren zich te ontspannen. Het is geen garantie dat een verzwaringsdeken helpt bij het verminderen van depressieve klachten. Toch is het zeker de moeite waard het te proberen. De kwaliteit van je nachtrust wordt beter en je zult met een uitgerust(er) gevoel wakker worden. 

Hoe kies ik het gewicht voor een verzwaringsdeken?

Het kiezen van het juiste gewicht van een verzwaringsdeken is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. We hanteren een vuistregel waarbij de verzwaringsdeken ongeveer 10% van je lichaamsgewicht moet wegen. Wanneer je dus 72 KG weegt, adviseren wij een verzwaringsdeken van 7 KG. Wanneer je maximaal effect wil ervaren van een verzwaringsdeken adviseren wij dit advies op te volgen. Daarnaast is het belangrijk om je goed in te lezen hoe je een verzwaringsdeken het beste kan gebruiken. Deze informatie kun je vinden als je op deze link klikt.

Voor iemand met een depressie is het lastig om in slaap te komen, dus is het fijn dat je een Noxie verzwaringsdeken kunt uitproberen. Bij Slaaplekkerder.nl krijg je altijd 30 dagen slaapgarantie om te ervaren of een verzwaringsdeken voor jou helpt bij het verminderen van depressieve klachten.

Ben jij na het lezen van deze blog benieuwd naar deze verzwaringsdekens en wil jij testen of dit ook echt werkt tegen een depressie? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens zodat jij de nachtrust krijgt die verdiend!

Nederlands