Hoe kan een verzwaringsdeken helpen bij chronische pijn?

Pijn is iets wat we niet graag ervaren en is zeer vervelend. Een lange periode met pijn te kampen hebben is natuurlijk nog vervelender. Helaas heeft 18% van de Nederlandse bevolking last van chronische pijn in bijvoorbeeld hun rug of nek. Vaak nemen deze mensen pijnstillers en proberen ze andere oplossingen te vinden, maar vaak zonder echte resultaten. Toch is er een oplossing die dit probleem behoorlijk kan verminderen. Ben jij nieuwsgierig? Lees dan vooral verder!

De verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken is een verzwaarde deken. De naam zegt het al, de deken is zwaarder dan een normale deken. Een normale deken weegt rond de 1,5 kg en een verzwaringsdeken tussen de 5 en 10 kg. Het lichaamsgewicht bepaald hoe zwaar de deken precies moet zijn. Deze deken is dé oplossing voor mensen met chronische pijn klachten.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is zwaarder en oefent daarom druk uit op het lichaam tijdens het slapen. Deze druk wordt ook wel diepe druk stimulatie genoemd. Dit is een therapeutische techniek waarbij het zenuwstelsel wordt gestimuleerd te ontspannen door middel van zachte druk op het lichaam. Doordat de druk gelijkmatig over het lichaam verdeeld wordt ontspant het lichaam zich sneller en dit geeft een veilig gevoel. 

Wat is chronische pijn?

Over het algemeen is pijn hebben een goed teken. Je lichaam waarschuwt je voor gevaar in het lichaam. Je moet voorzichtig doen met de plek waar je pijn hebt, zodat dit kan herstellen. Het hebben van pijn is daarom helemaal niet slecht. Bij chronische pijn geeft je lichaam aan dat je pijn hebt, terwijl de pijn al weg had moeten zijn. Het gaat hier om pijn die langer duurt dan 3 maanden. Dit wordt ook wel chronische ischias genoemd. Je lichaam geeft bij deze pijn aan dat er nog pijn is, terwijl het weefsel al hersteld is. Dit komt doordat de hersenen en het zenuwstelsel constant signalen afgeven. Door de constante signalen gaan de hersenen en het zenuwstelsel op ‘hoge werkzaamheid’ waardoor ze gevoeliger worden. Door deze gevoeligheid wordt het voor de hersenen makkelijker om weinig of geen pijn te zien als een bedreiging. Dit versterkt zich telkens waardoor de chronische pijn alleen maar erger kan worden. Als delen van het zenuwstel overgevoelig zijn geraakt is er sprake van sensitisatie.

Mensen met het chronische pijn syndroom kunnen verschillende soorten lichaamspijn ervaren. Het kan zijn dat de klachten bestaan uit chronische spierpijn, chronische nekpijn of chronische rugpijn. Ook kunnen de klachten algemener zijn, zoals Artrose (slijtage), hoofdpijn of Fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren).

Een verzwaringsdeken als behandeling bij chronische pijn?

Het wordt vaak als vervelend ervaren wanneer er druk wordt uitgeoefend op pijnlijke plekken op het lichaam. Is het daarom wel verstandig om een verzwaringsdeken van bijvoorbeeld 7 kg aan te schaffen? Dit zorgt tenslotte voor meer druk op de lichaamspijn. Het antwoord is: ja!

Een verzwaringsdeken zorgt voor een gelijkmatige drukverdeling over het lichaam. Door de diepe druk maakt het lichaam, zoals net al genoemd, hormonen aan. Het gelukshormoon dopamine is een beloningshormoon. Wanneer dit wordt aangemaakt door het lichaam, ontstaat er een tevreden gevoel wat de pijn kan minderen. Het gelukshormoon serotonine helpt vooral bij het inslapen. 

Hoe kies ik het gewicht voor een verzwaringsdeken?

Het gewicht van een verzwaringsdeken is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Tussen de 9% en 12% van je eigen lichaamsgewicht nemen, is een goede vuistregel om het juiste gewicht te kiezen. Voor een slaper van 75 kg betekent het dus dat hij of zij een verzwaringsdeken van 7 of 8 kg moet nemen. Bij chronische pijn is het verstandig om de deken niet te zwaar te nemen.

Voor iemand met chronische pijn is het lastig om in slaap te komen, dus is het fijn als je een deken kunt uitproberen. Omdat het voor deze slapers ook moeilijk kan zijn om de juiste deken met het juiste gewicht te vinden, kun je bij ons de deken 30 dagen testen. Je hebt 30 dagen slaapgarantie wat ervoor zorgt dat jij de perfecte verzwaringsdeken kunt vinden! Ben jij benieuwd naar deze verzwaringsdekens? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens zodat jij jouw nachtrust eindelijk kan verbeteren!

Nederlands