Verzwaringsdeken: Alles wat je moet weten!

Slaap is zo belangrijk voor onze gezondheid, dat als we geen goede nachtrust krijgen, we te maken kunnen krijgen met gezondheidsproblemen. Stress, angst en slapeloosheid beïnvloeden miljoenen mensen wereldwijd. Om deze symptomen te verlichten zijn er verschillende manieren, zoals het gebruik van slaapmiddelen. 
 
Maar wist je dat iets eenvoudigs als slapen met een verzwaringsdeken een goede en veilige oplossing zou kunnen zijn voor stress, angst, slapeloosheid en nog veel meer?

 

Wat is een verzwaringsdeken?

De naam zegt het eigenlijk al: het is een verzwaarde deken. Doordat het deken is verzwaard, valt het om je heen en oefent het druk uit op het lichaam. De subtiele druk van het extra gewicht in verzwaringsdekens bootst een therapeutische techniek na die ‘deep pressure stimulation’ wordt genoemd. Hierover later meer.

Verzwaringsdekens bevorderen de afgifte van de gelukshormonen dopamine en serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van het deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat resulteert in een euforisch gevoel van volledige ontspanning van het lichaam en zenuwstelsel. Hierdoor geeft het lichaam ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig kan ontspannen op de bank.  


Het grootste verschil tussen een gewoon deken en een verzwaard deken is de vulling. Een gewone deken wordt over het algemeen gevuld met een zachte stof genaamd wattine. Wattine is zacht, licht en houdt warmte goed vast. Een verzwaringsdeken heeft massa nodig en wordt daarom gevuld met zwaardere materialen. De meeste voorkomende opties die gebruikt worden zijn kraaltjes van plastic of van glas. De dekens zelf worden van hoogwaardig katoen gemaakt, waardoor je niks merkt van de kraaltjes.

Het gewicht wordt gelijkmatig verspreid over heel het deken door middel van meerdere lagen. Het deken is daarnaast geschikt voor zowel kinderen als volwassenen.

 

Wat is diepe druk stimulatie?

Diepe druk stimulatie (deep pressure stimulation), is een methode om de prikkelverwerking in de hersenen op een juiste manier te stimuleren. Door een gelijkmatige druk over het lichaam worden de hersenen gestimuleerd om de gelukshormonen dopamine en serotonine aan te maken.

Hierdoor ontspant het lichaam en dit leidt tot een veilig gevoel. Hierdoor wordt het lichaam aangespoord om het deel van het zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor het rusten en herstellen van het lichaam, te activeren. Dit kan helpen bij: het verlichten van pijn, het verminderen van angst en het verbeteren van de stemming.

 

Krijg ik het niet benauwd onder een verzwaringsdeken?

Ondanks het extra gewicht voelt een verzwaringsdeken niet benauwd en geeft ook geen gevangen gevoel.

Zeven, acht of negen kilo klinkt misschien veel, maar omdat het gewicht verdeeld wordt over het hele deken voelt het niet zwaar. Daarnaast ligt het deken niet volledig op het lichaam, waardoor je ook niet het volledige gewicht op je krijgt. Hierdoor kan je gewoon bewegen zonder enige moeite.

Het deken ondersteund je tijdens het slapen, waardoor je minder snel zal woelen en ronddraaien. Woelen en ronddraaien zijn zwakke bewegingen in je slaap, maar kunnen wel de slaaprust verstoren. Het verzwaringsdeken houd je stil en zorgt er dus voor dat je niet snel beweegt in je slaap, waardoor je minder snel wakker wordt en dit bevordert de slaapkwaliteit.

 

Is een verzwaringsdeken niet heel warm?

De speciale vulling in een verzwaringsdeken is van nature koud en zal in vele gevallen de lichaamstemperatuur aannemen. Hierdoor blijft het deken in zowel de zomer als in de winter nagenoeg dezelfde temperatuur. De buitenkant van het deken is gemaakt van katoen. Een van de eigenschappen van katoen is dat het goed ademt, waardoor het nauwelijks te warm kan worden. Anderzijds, omdat katoen ademt, maar niet volledig ventileert, blijft er genoeg warmte hangen waardoor het deken niet te veel afkoelt.

 

Hoe was ik een verzwaringsdeken?

Vaak wordt een verzwaringsdeken samen met een hoes gekocht. Het deken zelf moet met de hand gewassen worden, omdat het gewicht te zwaar kan zijn voor de wasmachine. De hoes, daarentegen, kan wel in de wasmachine. Was de hoes op 30 graden, met een kort programma. De hoes kan daarna kort in de droger, maar vaak is ophangen voldoende door de dunne stof.

Nederlands