Slapen met stress

Na een lange, zware dag lig je eindelijk in bed. Moe en toe aan een goede nachtrust, maar toch lukt het niet om in slaap te komen. Je bent constant aan het piekeren over dingen die je nog moet doen, dingen die je niet moet vergeten, dingen die je anders zou willen doen, kortom; je hebt stress. Allemaal zaken die jou wakker houden, terwijl je een goede nachtrust goed kan gebruiken. Veel mensen hebben last van stress. Daarom bespreken wij in deze blog slapeloosheid als gevolg van stress én hoe een verzwaringsdeken als eventueel hulpmiddel kan dienen. 

WAT IS STRESS?

Stress is eigenlijk de betekenis van spanning of druk. Stress is niet per se ongezond. Je hebt zelfs een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is een spanning die je voelt voor bijvoorbeeld een examen, optreden of een belangrijke wedstrijd. Deze stress zorgt er dan voor dat je op dat moment extra alert kunt reageren en geconcentreerd te werk gaat. Na afloop van de gebeurtenis, neemt de spanning weer af. Bij sommige mensen blijft de stress een rol spelen. Vaak negeren mensen de eerste stress symptomen. Die stress symptomen zorgen ervoor dat je niet meer voldoende tot rust komt en ontspant zoals het hoort. Daardoor heb je steeds meer moeite om een stresserende situatie aan te kunnen. Je ziet je draagkracht afnemen. Dit kan leiden tot mentaal overspannenheid of lichamelijke uitputting. 

WAT ZIJN DE OORZAKEN VAN STRESS?

De oorzaak van stress is dat de draagkracht (dat wat je aankunt) niet in balans ligt met de draaglast (wat er van je wordt gevraagd). Er zijn natuurlijk verschillende redenen waardoor mensen stress krijgen. Te veel werken, te veel zorgen, ongezonde leef- en werkgewoonten, maar ook eigenschappen kunnen hierin een rol spelen. Mensen die bijvoorbeeld erg perfectionistisch, prestatiegericht of heel ambitieus zijn, hebben vaak eerder last van stress symptomen. 

PTSS

Ook zijn er mensen die last hebben van PTSS. PTSS staat voor posttraumatische stressstoornis. De klachten van PTSS kunnen komen na het ervaren van een nare gebeurtenis. Wanneer de klachten er nog steeds zijn, terwijl de gebeurtenis al meer dan vier weken geleden is, kan er over PTSS worden gesproken. De klachten van een posttraumatische stressstoornis kunnen erg heftig zijn en lang duren. Voor een behandeling van PTSS wordt ook vaak verwezen naar een psycholoog. Door de PTSS zijn ook de nachten onrustig, waardoor mensen overdag erg vermoeid zijn. De posttraumatische stressstoornis zelf kunnen wij niet behandelen, maar er zijn wél hulpmiddelen die kunnen bijdragen aan het verminderen van het effect van PTSS; zoals een Noxie Verzwaringsdeken.

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN STRESS?

Iedereen kan de gevolgen van stress anders ervaren. Over het algemeen komt bij stress het hormoon adrenaline vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. De gevolgen hiervan kunnen zijn:

  • Bloeddruk stijgt
  • Hartslag stijgt
  • Er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, hart en hersenen
  • Er komt adrenaline vrij
  • Je spieren spannen zich
  • De longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller
  • Het bloed trekt weg uit je gezicht
  • Het zweet breekt je uit

Op het moment dat de bloeddruk of hartslag stijgt of dat er adrenaline vrijkomt, worden mensen onrustig. Je kunt je voorstellen dat deze gevolgen van stress er ‘s nachts voor zorgen dat jij niet goed kunt slapen. 

BEHANDELING VAN STRESS

De behandeling van stress ligt eigenlijk voor het grootste gedeelte bij jezelf. Zo zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de stress te verminderen. Om beter om te kunnen gaan met stress is het belangrijk om in een vast ritme te komen. Zorg voor regelmaat in je dag. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde leefstijl toe te passen. Genoeg beweging en gezond eten zorgen ervoor dat je jezelf fit voelt, waardoor de stress die je ervaart zal verminderen. Het allerbelangrijkste is en blijft om voor rust te zorgen. Om goed met stress om te kunnen gaan is rust erg belangrijk. Zorg voor een goede nachtrust, ga op tijd naar bed en sta op tijd op. Waarschijnlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan, omdat je vaak onrustig slaapt. Toevallig hebben wij hier een oplossing voor; een verzwaringsdeken

Wat is een verzwaringsdeken

De naam zegt het eigenlijk al: het is een verzwaarde deken. Doordat het deken is verzwaard, valt het om je heen en oefent het druk uit op het lichaam. De subtiele druk van het extra gewicht in verzwaringsdekens bootst een therapeutische techniek na die ‘deep pressure stimulation’ wordt genoemd. Meer over wat een verzwaringsdeken precies is lees je hier.

Hoe werkt een verzwaringsdeken bij iemand met stress? 

Een verzwaringsdeken werkt door middel van diepe druk stimulatie. Een therapeutische techniek die door de zwaardere druk op je lichaam ervoor zorgt dat je meer ontspannen bent. Ook zorgt deze therapeutische techniek ervoor dat er meer gelukshormonen aangemaakt worden zoals serotonine en dopamine. Door het verzwaarde gewicht van het zwaartedeken kunnen mensen met stress zich sneller ontspannen en worden ze meer uitgerust wakker. Er zijn over de jaren heen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken geweest die de positieve en effectieve invloed van een verzwaringsdeken bevestigen.

Hoe kan Slaaplekkerder.nl jou hierbij helpen?

Wij van Slaaplekkerder.nl bieden verschillende Noxie verzwaringsdekens aan. De dekens zijn verkrijgbaar in de gewichten 5KG6KG7KG8KG en 9KG en 10KG.  Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen. De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG6KG7KG8KG , 9KG en 10KG.

 

Voor iemand met stress is het van belang dat men een betere nachtrust zal ervaren en overdag geen zware prikkels krijgt. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je beter tot rust komt en overdag minder stress ervaart. Waardoor je geconcentreerd en effectiever kan werken en meer uit je dag haalt.

Ben je na het lezen van de blog benieuwd of een verzwaringsdeken jou kan helpen bij je slaapstoornis? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens en kom erachter of het iets voor jou is! Je krijgt nu 10% korting op jouw verzwaringsdeken met de kortingscode ‘Slapenmetstress’. *De code is alleen geldig wanneer er geen kortingsacties zijn.

Nederlands