Ouder worden; heeft het invloed op je nachtrust?

De kwaliteit van de slaap begint te verslechteren na de leeftijd van 40 jaar. De hoeveelheid diepe slaap en het doorslapen nemen af. Natuurlijk voel je je nog niet altijd "oud", maar vanaf je 40e verandert er het een en ander in je brein en lichaam, waardoor ook je slaap verandert. Het is belangrijk om te weten hoe het werkt en natuurlijk geven we ook nog een tip om er mee om te kunnen gaan.


De diepe slaap neemt af

Je diepe slaap neemt naarmate je echt oud wordt wel tot 80 a 90% af. Dit betekent dat de kans er groot is dat je slechter gaat slapen. 

Naarmate je ouder wordt zul je dus langzaamaan  lichter en ook meer verbrokkeld slapen. 

De kwaliteit en kwantiteit van je diepe slaap neemt dan dus af. Omdat de  functie van diepe slaap vooral lichamelijk herstel is, werken allerlei lichamelijke processen minder. Je kunt hierbij denken aan: 

  • Hormonale processen uitlijnen
  • Hart- en bloedvaten repareren
  • Je weerstand op orde houden
  • Afvalstoffen afvoeren in je lijf en in je brein

Wanneer je minder diep slaapt, zullen deze  processen minder goed en/of volledig kunnen verlopen. Het beïnvloedt  uw geestelijk en lichamelijke gezondheid. Daarnaast is het mede een verklaring voor grotere kwetsbaarheid op latere leeftijd. Je kunt de diepe slaapfases een boost geven door je lichaam actief te houden en in de eerste helft van de dag veel daglicht te geven. Hiermee voorkom je dan een slechte nachtrust. 

Melatonine aanmaak neemt af

Melatonine is het hormoon van de nacht die je interne klok(ken) vertelt dat het slaaptijd is. Daarnaast remt melatonine het verouderingsproces. Bij afname van de productie van melatonine wordt je slaapritme gevoeliger voor verstoringen (jetlag / ploegendiensten)en neemt het risico op gezondheidsproblemen toe. Door je licht-donker ritme elke dag duidelijk te houden, gezond te eten  en geregeld intensief te bewegen, help je je melatonine productie om zo goed mogelijk op orde te blijven. Hierdoor zul je dan minder slecht slapen, waardoor je gewoon een goede nachtrust zult ervaren.

Je bioritme wordt kwetsbaarder

Je bioritme betekent eigenlijk je biologische klok. Naarmate je ouder wordt heeft je brein meer moeite om het dag- en nachtritme zuiver te regelen. Hierdoor slaap je minder snel en heb je zelf het gevoel dat je slecht slaapt. Je zal dus nog meer en duidelijker rust, ritme en structuur in je dagen aanbrengen wil je slaap zich daaraan vast  kunnen houden. Je slaapritme krijgt boven je 60e de neiging om een ochtendmens van je te maken. Vele ouderen worden vroeger wakker dan tussen hun 25e en 50e levensjaar. Dit vroege wakker worden maakt het verleidelijk om in de ochtend langer wakker in bed te liggen, wat de slaapbeleving verslechtert. Dit zorgt ervoor dat je eerder een slechte nachtrust zal ervaren. 

Door pijn, klachten of vermoeidheid is er bij oudere mensen vaak de behoefte om overdag dutjes te doen. Dutjes van een uur of langer gooien echter je bioritme door de war. Je hebt dan in de avond minder slaap waardoor je inslaap problemen kunt gaan ervaren. Tel hierbij het “vroeg wakker worden” op en dan blijft er nog maar een kortere nacht over. Je biologische klok en je slaperigheid gevoel kunnen dan flink de weg kwijtraken. Het is beter om overdag te leren ontspannen, lekker uit te rusten maar zonder te slapen of enkel een powernap te nemen van 20 minuten.

Een Noxie Premium Verzwaringsdeken 

Na alle informatie te hebben gekregen ben je natuurlijk ook benieuwd hoe je hier nou mee om kan gaan. Hier hebben wij natuurlijk een goede tip voor, namelijk een verzwaringsdeken. Een verzwaringsdeken zal de inslaap problemen tegengaan en zorgt voor een diepere nachtrust. 

Wat is een Noxie Premium Verzwaringsdeken? 

Verzwaringsdeken zijn iets zwaardere dekens. Deze dekens bevorderen de afgifte van de gelukshormonen dopamine en serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van het deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat resulteert in een euforisch gevoel van volledige ontspanning van het lichaam en zenuwstelsel. Hierdoor geeft het lichaam ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig kan ontspannen op de bank.  

Hoe werkt een Noxie Premium verzwaringsdeken? 

Een verzwaringsdeken werkt door middel van diepe druk stimulatie. Een therapeutische techniek die door de zwaardere druk op je lichaam ervoor zorgt dat je meer ontspannen bent. Ook zorgt deze therapeutische techniek ervoor dat er meer gelukshormonen aangemaakt worden zoals serotonine en dopamine. Door het verzwaarde gewicht van het zwaarte deken kunnen mensen met bijvoorbeeld stress zich sneller ontspannen en worden ze meer uitgerust wakker. Er zijn over de jaren heen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken geweest die de positieve en effectieve invloed van een verzwaringsdeken bevestigen. 

Hoe kan Slaaplekkerder.nl jou hierbij helpen?

Wij van Slaaplekkerder.nl bieden verschillende Noxie verzwaringsdekens aan. De dekens zijn verkrijgbaar in de gewichten 5KG, 6KG, 7KG, 8KG en 9KG en 10KG.  Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen. De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG, 9KG en 10KG.

Voor iemand die ‘s nachts slecht slaapt of moeilijk in slaap komt is het van belang dat er een betere nachtrust zal worden ervaren om zo ernstige vermoeidheid te voorkomen. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je beter tot rust komt en overdag minder stress ervaart. Waardoor je geconcentreerd en effectiever kan werken en meer uit je dag haalt. 

Ben je na het lezen van de blog benieuwd of een verzwaringsdeken jou kan helpen bij je slaapstoornis? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens en kom erachter of het iets voor jou is! Je krijgt nu 10% korting op jouw verzwaringsdeken met de kortingscode ‘slaapproblemen’. *De code is alleen geldig wanneer er geen kortingsacties zijn.
Nederlands