Is uitslapen gezond?

Weekend ochtenden beginnen vaak heerlijk rustig, zonder verplichtingen en met het genieten van het uitslapen. Hoewel je uiteindelijk niet meer verder slaapt, lig je nog wel ontspannen in bed. Pas later in de ochtend kom je in beweging, maar voel je je suf en moe. Hoewel het verleidelijk is om nog even in bed te blijven liggen, is uitslapen eigenlijk niet zo goed voor je. Hier lees je meer over de gevolgen van uitslapen en geven we je een tip om energieker wakker te worden.

Verhoogde kans op obesitas

Een van de grootste problemen met te lang slapen is dat het de kans op obesitas verhoogt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig te lang slapen een grotere kans hebben om obesitas te ontwikkelen. Dit komt omdat te lang slapen de hormonen die verantwoordelijk zijn voor onze eetlust en stofwisseling kan beïnvloeden. Als gevolg hiervan kunnen mensen die vaak te lang slapen, een verhoogde eetlust ervaren en een trager metabolisme hebben.

Negatief effect op mentale gezondheid

Uitslapen kan ook een negatief effect hebben op onze mentale gezondheid. Te lang slapen kan leiden tot een toename van depressie en angst, omdat het de chemische balans in onze hersenen kan verstoren. Ook kan het leiden tot een afname van de cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie. Een ander probleem met uitslapen is dat het ons bioritme kan verstoren. Ons lichaam heeft een ingebouwde biologische klok die ons vertelt wanneer we moeten slapen en wakker zijn. Als we te vaak uitslapen, kunnen we deze biologische klok verstoren, wat kan leiden tot slapeloosheid en jetlag-achtige symptomen.

De beste nachtrust

Kortom, uitslapen kan leiden tot een aantal negatieve gevolgen voor onze gezondheid, zoals obesitas, mentale gezondheidsproblemen en verstoring van onze interne biologische klok. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen het krijgen van voldoende slaap en niet te lang slapen. Iedereen is uniek, dus het is belangrijk om je eigen slaapbehoefte te begrijpen en hier rekening mee te houden. Het is aanbevolen om elke dag ongeveer 7-9 uur slaap te krijgen en dit tijdsbestek aan te houden zodat het ritme van de biologische klok behouden blijft. Dit betekent dat als je een vroege vogel bent, je waarschijnlijk eerder naar bed zult moeten gaan en als je een nachtmens bent, je misschien langer moet slapen. Wanneer je doordeweeks iedere dag ongeveer dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, bijvoorbeeld door werk of school, creeër je een bepaald ritme. Door in het weekend ineens uit te slapen tot het middaguur, zal je biologische klok in de war raken. Probeer dus de tijden van naar bed gaan en het opstaan iedere dag ongeveer hetzelfde te houden, zodat je bioritme niet verstoord wordt. 


Het is ook belangrijk om een vast slaapschema aan te houden en een comfortabele slaapomgeving te creëren, zoals een donkere, rustige kamer met een aangename temperatuur. Vermijd ook het gebruik van elektronische apparaten vlak voordat u naar bed gaat, omdat de blauwe lichtstralen kunnen bijdragen aan slapeloosheid.

In plaats van uitslapen, kan het zinvol zijn om een korte nap te nemen gedurende de dag als u zich moe voelt. Dit kan helpen om mentale helderheid te behouden en het vermogen om taken uit te voeren te verbeteren.

Een Noxie Premium Verzwaringsdeken

Het is natuurlijk makkelijk gezegd dat je een bepaald aantal uur moet slapen, want voor sommige mensen is dat heel erg moeilijk. Die mensen vallen vaak minder snel in slaap en worden geregeld wakker tijdens hun nachtrust. Voor die mensen hebben wij dé tip; een Noxie Premium Verzwaringsdeken.


Wat is een Noxie Premium Verzwaringsdeken? 

Verzwaringsdeken zijn iets zwaardere dekens. Deze dekens bevorderen de afgifte van de gelukshormonen dopamine en serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van het deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Dat resulteert in een euforisch gevoel van volledige ontspanning van het lichaam en zenuwstelsel. Hierdoor geeft het lichaam ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig kan ontspannen op de bank.  

Hoe werkt een Noxie Premium verzwaringsdeken? 

Een verzwaringsdeken werkt door middel van diepe druk stimulatie. Een therapeutische techniek die door de zwaardere druk op je lichaam ervoor zorgt dat je meer ontspannen bent. Ook zorgt deze therapeutische techniek ervoor dat er meer gelukshormonen aangemaakt worden zoals serotonine en dopamine. Door het verzwaarde gewicht van het zwaarte deken kunnen mensen met bijvoorbeeld stress zich sneller ontspannen en worden ze meer uitgerust wakker. Er zijn over de jaren heen steeds meer wetenschappelijke onderzoeken geweest die de positieve en effectieve invloed van een verzwaringsdeken bevestigen. 

Hoe kan Slaaplekkerder.nl jou hierbij helpen?

Wij van Slaaplekkerder.nl bieden verschillende Noxie verzwaringsdekens aan. De dekens zijn verkrijgbaar in de gewichten 5KG, 6KG, 7KG, 8KG en 9KG en 10KG.  Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen. De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG, 9KG en 10KG.

Voor iemand die ‘s nachts slecht slaapt of moeilijk in slaap komt is het van belang dat er een betere nachtrust zal worden ervaren om zo ernstige vermoeidheid te voorkomen. Een verzwaringsdeken kan ervoor zorgen dat je beter tot rust komt en overdag minder stress ervaart. Waardoor je geconcentreerd en effectiever kan werken en meer uit je dag haalt. 

Ben je na het lezen van de blog benieuwd of een verzwaringsdeken jou kan helpen bij je slaapstoornis? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens en kom erachter of het iets voor jou is! Je krijgt nu 10% korting op jouw verzwaringsdeken met de kortingscode ‘uitslapen’. *De code is alleen geldig wanneer er geen kortingsacties zijn.

Nederlands