Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Het gewicht van een Noxie verzwaringsdeken kan variëren van 6kg tot 10kg. Het is erg belangrijk dat jouw toekomstige verzwaringsdeken past bij jouw lichaam. Het gewicht voor een verzwaringsdeken is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Lees verder en kom erachter hoe je dit het beste doet.

Het extra gewicht van een verzwaringsdeken

De verzwaarde vulling is waar de verzwaringsdeken haar naam eer aan doet. Deze vulling is anders dan de vulling in je eigen deken thuis. Vaak is de verzwaringsdeken gevuld met plastic of galzen kralen/parels. Bij de Noxie verzwaringsdeken bestaat de vulling uit duurzame glasparels. Omdat de verzwaringsdeken uit meerdere lagen bestaat, wordt de vulling (en dus het gewicht) gelijkmatig verdeeld over het hele deken. Hierdoor is de deken niet benauwend. Het gewicht van een verzwaringsdeken is daarbij een belangrijke factor.

De verzwaringsdeken wordt steeds populairder. Dit komt doordat steeds meer mensen last hebben van stress en slapeloosheid. Een zwaartedeken kan helpen om deze klachten te verminderen. Daarvoor is het wel erg belangrijk dat het juiste gewicht van het zwaartedeken wordt gekozen. Een verzwaringsdeken werkt dan namelijk ontspannend en geeft een rustgevend gevoel. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de rug en nek. Wanneer je gaat slapen, is het belangrijk dat je ontspannen bent. Wanneer je lichaam ontspannen is, maakt het hormoon melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en blijft slapen. Een verzwaringsdeken kan helpen om je lichaam sneller in slaap te laten vallen, omdat het de aanmaak van melatonine stimuleert.

Een andere reden waarom een verzwaringsdeken aan te raden is, is omdat het helpt tegen stress en angst. Wanneer je onder een deken ligt die net iets zwaarder is dan je normale deken, ervaar je een lichte druk op je borstkas en buik. Dit geeft een gevoel van veiligheid en geborgenheid, waardoor je angsten minder worden. Ook wordt het stresshormoon cortisol minder aangemaakt wanneer je onder een verzwaringsdeken ligt, waardoor je rustiger wordt. Het is belangrijk om te weten dat het per persoon verschilt hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn. 

Het is dus echt belangrijk dat jouw verzwaringsdeken het juiste gewicht heeft. De deken moet namelijk net zwaar genoeg zijn, zodat je een lichte en ontspannende druk ervaart. Is het deken te zwaar, dan is er kans op benauwdheid en moeite met draaien in bed. Dit werkt averechts en zorgt er juist voor dat je niet kan ontspannen in bed. 

Echter, wanneer de zwaarte deken te licht is dan zal het geen groot verschil zijn met je huidige deken. De deken moet wel zwaar genoeg zijn om druk uit te oefenen op het lichaam. Het verschilt per persoon hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn.

Hoe bereken ik het juiste gewicht voor mijn verzwaringsdeken?

Het juiste gewicht van een verzwaringsdeken is afhankelijk van je eigen lichaamsgewicht. Een vuistregel voor een correct gewicht is tussen de 9% en 12% van je lichaamsgewicht. Dus voor een volwassene tussen de 86kg – 95kg betekent dit dat de verzwaringsdeken 9kg moet zijn. Goed om te weten is dat deze vuistregel een algemene richtlijn is. Het kan zijn dat je een zwaardere druk gevoelsmatig fijner vindt. Dan kan je natuurlijk ook een hoger gewicht kiezen. Het is aan te raden om niet onder de 7% van je lichaamsgewicht te gaan. En let op: je deken moet nooit boven de 25% van je lichaamsgewicht uitkomen. Een te zware deken kan juist averechts werken en je met een benauwd gevoel wakker houden. Dit geldt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kijk dus goed hoe zwaar een verzwaringsdeken voor jou moet zijn.

Hieronder volgt een makkelijk overzicht van hoe zwaar jouw verzwaringsdeken moet zijn.

 

Dit extra gewicht klinkt waarschijnlijk als veel, maar dit is niet het daadwerkelijke gewicht dat jij voelt in bed. Doordat het gewicht van de verzwaringsdeken is verspreid over de hele deken voelt het niet zo zwaar.

De Noxie verzwaringsdeken heeft veel voordelen. Door het juiste gewicht te kiezen van jouw verzwaringsdeken kan jij genieten van een optimale nachtrust. De 5 voordelen van een verzwaringsdeken zijn te vinden in De 5 voordelen van een verzwaringsdeken.

Nederlands