Wetenschappelijk onderzoek: helpt een verzwaringsdeken bij kinderen met autisme, ADHD of hooggevoeligheid?

Slaapproblemen komen bij jonge kinderen (peuters en kleuters) veel voor. Ongeveer 20 tot 30% van de jonge kinderen ervaart slaapproblemen. Bij prikkelgevoelige kinderen met autisme, ADHD of hooggevoeligheid is dat percentage zelfs 40 tot 80%. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind last heeft van slaapproblemen, echter is het wel belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaak van dit probleem.

Over het algemeen kunnen prikkelgevoelige kinderen met autisme, ADHD of hoog gevoeligheid moeilijk in slaap komen. Daarnaast worden ze vaak ‘s nachts wakker en ontwaken ze vroeger ten opzichte van hun leeftijdsgenoten. Ook hebben kinderen met slaapproblemen vaak last van nachtmerries. De vorm van het slaapprobleem is per kind natuurlijk anders maar in de basis hebben prikkelgevoelige kinderen gemiddeld een hogere hersenactiviteit, dus ook wanneer ze in bed liggen. Wanneer een (jong) kind slecht slaapt kan dat negatieve gevolgen hebben op school- en sportprestaties, sociale vaardigheden en de fysieke- en mentale gezondheid. Prikkelgevoelige kinderen hebben dus écht rust en ontspanning nodig om goed te kunnen slapen.  

Een verzwaringsdeken bij autisme, ADHD of hooggevoeligheid

Een verzwaringsdeken kan hulp bieden bij het geven van rust en ontspanning aan prikkelgevoelige kinderen. Het verzwaarde gewicht van de deken zorgt ervoor dat het lichaam zich sneller gaat ontspannen en tot rust komt. Deze therapeutische techniek van een zwaartedeken noemen we diepe druk stimulatie. Het verzwaarde gewicht van de deken beperkt de bewegingsvrijheid waardoor je minder beweegt tijdens je slaap en het lichaam uiteindelijk meer energie bespaart. Het doel van een zwaartedeken is dus dat je met een uitgerust gevoel en met meer energie ontwaakt. Een verzwaringsdeken stimuleert kinderen met autisme, ADHD of hoog gevoeligheid zichzelf en het lichaam sneller te ontspannen waardoor de prikkels verminderen en de kwaliteit van de nachtrust verbetert. 

De invloed van een verzwaringsdeken op iemands nachtrust is per situatie anders, dus ook bij kinderen. Ook speelt natuurlijk de vorm prikkelgevoeligheid een rol. Zo kan een verzwaringsdeken een kind met autisme op een andere manier helpen dan een kind met ADHD of hooggevoeligheid.

Ouders willen graag de slaapproblemen van hun prikkelgevoelige kinderen oplossen. Daarom zien we dat de vraag naar een verzwaringsdeken als hulpmiddel bij het verbeteren van de nachtrust van kinderen met prikkelgevoeligheid groeien. Als ouder wil je natuurlijk eerst weten of een verzwaringsdeken écht helpt voordat je hem gaat kopen. Daarom vonden wij het onderstaande onderzoek uitgevoerd door het wetenschappelijk tijdschrift Nordic Journal of psychiatry interessant om met je te delen. 

Wetenschappelijk onderzoek: helpt een verzwaringsdeken bij prikkelgevoelige kinderen met autisme, ADHD of hooggevoeligheid?

De deelnemende kinderen aan dit onderzoek waren 5 tot 13 jaar. Bij deze prikkelgevoelige kinderen werd autisme, ADHD of hoog gevoeligheid gediagnosticeerd, daarnaast ervaarde ze allemaal ernstige slaapproblemen. 

Gedurende een periode van 28 dagen werd het effect van een verzwaringsdeken op het slaapgedrag van deze kinderen getoetst. Bij dit onderzoek werd het slapen met én zonder verzwaringsdeken afgewisseld om een goed beeld te krijgen van het effect van een verzwaarde deken ten opzichte van een normaal dekbed. Het slaapgedrag werd getoetst op de volgende punten: aantal keren wakker worden, totale slaapduur, duur tot het in slaap vallen. 

Resultaat van het onderzoek:

 • De gemiddelde duur tot in slaap vallen werd bij de deelnemers verlaagt met 39.4%.
 • Geen enkele deelnemer had bij het gebruik van een verzwaringsdeken langer dan 30 minuten nodig om in slaap te vallen.
 • De verzwaringsdeken zorgt bij de deelnemers gemiddeld voor een langere slaapduur dan bij het slapen onder een normaal deken.
 • Het aantal keren wakker worden nam bij de deelnemers af bij het slapen onder een verzwaarde deken.
Het is natuurlijk geen garantie dat een zwaartedeken bij ieder prikkelgevoelig kind werkt. Toch geven de bovenstaande wetenschappelijke onderzoeksresultaten aan dat een verzwaringsdeken effectief kan helpen bij het verbeteren van de nachtrust van kinderen met autisme, ADHD of hooggevoeligheid. Uiteraard is het per situatie anders hoe groot de daadwerkelijke invloed is, maar het is de moeite waard om het te proberen. De investering van het kopen van een verzwaringsdeken is relatief een stuk goedkoper dan slaaptherapie en een stuk gezonder dan het gebruik van slaappillen.

Ben je overtuigd en wil je een verzwaringsdeken kopen?

Mocht je overtuigd zijn geraakt door de bovenstaande onderzoeksresultaten en denk je dat je met een verzwaringsdeken de slaapproblemen van je kind kunt oplossen dan kun je een kijkje nemen bij onze verzwaringsdekens voor kinderen. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we verzwaringsdekens van 3KG en 4KG voor kinderen.  Voor de beste ervaring van een zwaartedeken raden wij onze vaste aanbieding van een verzwaringsdeken met hoes aan. De combinatie van het verzwaarde gewicht van de deken met het comfort van de hoes zorgen voor nog meer ontspanning en rust tijdens de nachtrust van je kind. Deze voordelige Noxie Verzwaringsdeken Bundels zijn verkrijgbaar in de kleuren grijs en blauw.

   

  Bronnen:

  Onderzoeksbron: helpt een verzwaringsdeken bij kinderen met autisme of ADHD?

  Nederlands