Eten voor het slapengaan; doen of niet?

Je kent het vast wel. Je eet vroeg op de avond en vlak voor het slapengaan heb je toch nog een beetje trek. En niet zomaar trek, het is lekkere trek die je wilt stillen met een groot stuk chocolade, chips of ijs. Of allemaal!

Toch is er iets in je waardoor je het liever niet wilt pakken. Het zijn immers niet de beste keuzes. Maar hé, anders lig je met honger in bed en dat wil je natuurlijk niet. Je zwicht, geniet en hebt vervolgens een heerlijke nachtrust. Kan prima toch?

Eten voor het slapen

Eten voor het slapengaan. Er wordt veel over gezegd en geschreven. De een is van mening dat je met een lege maag niet kunt slapen, de andere zegt dat eten voor het slapengaan je dik maakt. En dat is natuurlijk niet voor niets. Waarschijnlijk heb je wel eens gelezen dat eten voor het slapengaan slecht is voor je gewicht. Dat je er dik van wordt omdat je spijsvertering vertraagt als je gaat slapen. En als je spijsvertering vertraagt, dan verbrand je minder calorieën en gaat vet zich opslaan in je lichaam. Dat klinkt eigenlijk best logisch, vind je niet? En dik worden willen we natuurlijk allemaal liever niet. Toch zijn er ook experts die zeggen dat je prima kunt eten voor het slapengaan en dat het zelfs helpt  bij het afvallen. Wat moet je nu geloven?

Misverstand

Om meteen een misverstand uit de weg te ruimen: je lichaam heeft energie nodig tijdens het slapen, want je stofwisseling gaat ‘s nachts gewoon door. Toch zijn er onderzoeken die aantonen dat mensen aankomen als ze voor het slapengaan nog eten. Je kent het waarschijnlijk wel van jezelf, maar de meeste mensen die voor het slapengaan nog iets eten nemen een ongezonde snack, zoals een koek, chips of ijs. Deze bevatten veel ongezonde voedingsstoffen zoals suiker, transvetten en zout. En zoals je begrijpt, zorgen precies deze ingrediënten ervoor dat je aankomt en hebben ze een negatief effect op je gezondheid. Daarnaast staat je insulineproductie in de avond en nacht op een lager pitje, wat betekent dat je minder goed in staat bent om snelle koolhydraten en suikers af te breken. Deze worden dus sneller opgeslagen als vet in je lichaam als je ze in de avond eet. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel en worden er allerlei processen in het lichaam geactiveerd. Het lichaam moet dus weer aan het werk, terwijl het eigenlijk behoefte heeft aan rust en dat kan de kwaliteit van je slaap negatief beïnvloeden.Want waar je misschien niet bij stilstaat, is dat er veel gebeurt in het lichaam, ook als je gaat slapen. Zo kunnen je spieren herstellen, maar herstelt ook de hormoonhuishouding waardoor het als je wakker wordt weer optimaal kan functioneren. Wanneer de hormoonhuishouding in balans is, blijf je makkelijker op gewicht en val je sneller af als dat nodig is. Ook ervaar je meer energie overdag en voel je je fitter. Een goede nachtrust heeft dus veel voordelen. 

Het kan ook goed zijn

Voor mensen die zogeheten night snackers zijn, kan eten voor het slapen juist wel goed zijn. Als jij iemand bent die ‘s nachts wakker wordt, trek krijgt en z’n bed uitgaat om iets te eten, doe je er goed aan om zo’n 1,5 uur na je avondmaaltijd nog iets te eten. Een kleine after-dinner snack zorgt ervoor dat je ‘s nachts verzadigd bent en niet het verlangen hebt om je bed uit te gaan om toch nog wat te eten. Een avondsnack kan ook goed zijn voor mensen met diabetes. Het helpt om je bloedsuikerspiegel ‘s ochtends beter in balans te houden. 

Dit kan je het beste (niet) eten

Al met al is eten voor het slapen gaan niet per definitie slecht. Het gaat erom wat je precies eet en hoeveel. Het zijn met name de (ongezonde) gewoonten omtrent het eten die ervoor zorgen dat het slecht voor je is. Iedereen snapt dat een liter koffie drinken voordat je naar bed gaat niet de bedoeling is. De cafeïne zal je hersenen, nieren, maag en darmen stimuleren. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar bijvoorbeeld ook in chocolade. Een ander nadeel van chocolade eten is dat het tyramine bevat dat je alerter maakt. Andere populaire vette of zoete snacks zoals chips en koekjes gaan je ook niet helpen, want die zijn vaak ongezond en van suiker krijg je een energieboost. Laat de pastasaus of ander pittig eten ook maar links liggen wanneer je geen zin hebt in brandend maagzuur. Bovendien bevat het vaak E-nummers of de smaakversterker MSG die de kans vergroten dat je midden in de nacht versuft wakker wordt.

Gaan slapen met een lege maag raden we je ook niet aan. ’s Nachts wakker worden met een hongerig gevoel en een rammelende maag is niet wat je wilt. Van te weinig eten ga je slecht slapen. Dus eet voldoende overdag, dan heb je ’s avonds genoeg aan een kleine portie als je nog trek krijgt. Een lichte snack kan zelfs ervoor zorgen dat je beter slaapt, meer calorieën verbrandt en overdag gezondere voedingskeuzes maakt. Een avondsnack kan voor de meeste mensen dus prima, zolang je er maar voor zorgt dat het een gezonde snack is. En dan rijst meteen de vraag: wat is dan een gezonde avondsnack?

In de avond kan je het beste gaan voor een snack met zowel vetten, koolhydraten en eiwitten. Deze combinatie werkt verzadigend, waardoor je dus geen honger gevoel hebt ‘s nachts. Daarnaast helpt het om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Koolhydraten helpen bij het transport van bepaalde stoffen die in het lichaam worden omgezet naar neurotransmitters die je slaap reguleren. Een snack die rijk is aan vetten zou ook de slaapkwaliteit verbeteren. Eiwitten zorgen voor optimaal spierherstel, waardoor je de volgende dag weer uitgerust kunt beginnen. Producten als ijs, taart en chips zijn dus niet de beste keus. Gelukkig zijn er genoeg lekkere en gezonde avondsnacks die je ‘s avonds prima kan eten. 

Eettips voor het slapengaan

  • Een handje bessen met amandelen of walnoten: Amandelen zijn rijk aan magnesium en melatonine, wat je helpt om te kalmeren en beter te slapen. 
  • Banaan en/of twee dadels met een lik pindakaas: Bananen en dadels zijn niet alleen goed om te eten voor het sporten, maar ook vlak voor het slapen. Dat komt omdat deze fruitsoorten rijk zijn aan magnesium. Pindakaas is rijk aan tryptofaan, een stofje dat rustgevend werkt op de hersenen. 
  • Zure kersensap: Zure kersen stimuleren de aanmaak van melatonine, maar zijn ook rijk aan tryptofaan wat het effect van melatonine stimuleert. 
  • Volkoren crackers met kalkoenfilet of pindakaas: Kalkoen bevat tryptofaan en het draagt daardoor bij aan de betere nachtrust. 
  • Magere kwark met wat fruit: Intensieve sporter? Neem dan wat magere kwark met wat fruit. De langzame eiwitten in kwark zorgen ervoor dat het lichaam de hele nacht voorzien is van bouwstoffen om de spieren te laten herstellen.

 

Nederlands