Een verzwaringsdeken voor je kind? Deze informatie moet je weten

Verzwaringsdekens helpen om een diepe en comfortabele slaap te bereiken, niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Kinderen hebben gemiddeld meer dan 10 uur slaap nodig. Dit komt omdat kinderen vaak heel actief zijn overdag. Ze kunnen de slaap dus goed gebruiken. De verzwaringsdekens zijn ideaal voor kinderen die lijden aan ADHD, autisme, overprikkeling of slaapproblemen. Dit soort verzwaarde dekens worden vaak therapeutisch ingezet, vanwege de positieve effecten die ze hebben op kinderen. In een eerdere blog hebben wij het al eens gehad over de voordelen van verzwaringsdekens voor kinderen. In deze blog gaan we daar verder op in, met de nodige aanvullende informatie. 

Verzwaringsdekens voor kinderen

Het extra gewicht van een zwaartedeken geeft meer druk op het lichaam, wat een therapeutisch effect geeft, genaamd diepe druk stimulatie. Deze druk ontspant het zenuwstelsel en stimuleert de aanmaak van gelukshormonen zoals serotonine, wat van belang is voor het in slaap vallen. Verzwaringsdekens zijn dus zwaarder dan reguliere dekens en worden succesvol ingezet voor klachten zoals angst, dwangstoornissen en slaapproblemen. Veel kinderen slapen écht beter dankzij deze dekens.

Effecten van een verzwaringsdeken op je kind

Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar de effecten van verzwaringsdekens, maar de resultaten zijn positief voor klachten zoals autisme, ADHD, angst en slapeloosheid. Ook heeft het effect op het mindere van depressies, psychische en lichamelijke klachten. Diepe druk stimulatie geeft een veilig en geborgen gevoel en ontspant het lichaam. Het is vergelijkbaar met een baby die in een doek is gewikkeld, maar het is veiliger voor kinderen ouder dan een jaar. Het heeft vergelijkbare voordelen als een massage, maar is gedurende de gehele nacht aanwezig.

Verzwaringsdekens helpen met het verwerken van prikkels

Veel mensen, inclusief kinderen, hebben moeite met het verwerken van prikkels, vooral na een drukke dag. Dit kan leiden tot verminderde concentratie, vermoeidheid en verlies van energie, waardoor het moeilijk wordt taken uit te voeren. Verzwaringsdekens helpen met het verwerken van prikkels door het lichaam en geest te ontspannen. Hierdoor kan het kind beter slapen en het gevolg is een uitgerust en fit kind met een betere concentratie. In een eerdere blog hebben we al eens uitgelegd op welke manier een verzwaringsdeken precies helpt met het verwerken van prikkels.

Zijn verzwaringsdekens veilig voor kinderen?

Het is belangrijk om te realiseren dat de verzwaringsdekens voor volwassenen niet geschikt zijn voor kinderen, er zijn speciaal aangepaste verzwaringsdekens voor kinderen. De leeftijd van het kind is ook een factor om rekening mee te houden, aangezien een baby nog niet in staat is om onder een zwaartedeken te liggen. Het moet namelijk mogelijk zijn om de deken zelf van het lichaam af te halen. Het gewicht van het zwaartedeken is zeer belangrijk, vooral bij kinderen. Het gewicht van het verzwaringsdeken zou ongeveer 10% moeten zijn van het lichaamsgewicht van het kind. Dit betekent dat een kind van 30 kg een deken van 3 kg zou moeten hebben. Afhankelijk van het gewenste effect kan het soms ook een lichtere of zwaardere deken zijn. Gebruik alleen een zwaartedeken wanneer het kind hier aan toe is, meestal wanneer het kind geen trappelzak meer nodig heeft. Luister ook goed naar je kind wat hij er zelf van vindt.

Hoe gebruik je verzwaringsdekens bij kinderen?

Het kind moet direct onder het zwaartedeken liggen, zonder een extra kinderdekbed ertussen te leggen. Voor optimale hygiëne, zijn er speciaal ontworpen hoezen verkrijgbaar voor verzwaringsdekens. Deze kunnen in het wasmachine en blijven stevig op de deken zitten dankzij een handig systeem, waardoor de deken niet verschuift. Lees voor de zekerheid nog een keer goed door hoe je precies een verzwaringsdeken gebruikt.
Nederlands