Een drukke decembermaand, wat doe je eraan?

December is een maand vol feestdagen, lekker eten en gezelligheid. Om al die gezelligheid te organiseren is er veel tijd nodig. Naast deze drukke decembermaand moeten er natuurlijk ook nog gewoon dagelijkse dingen gedaan worden, zoals werken, boodschappen doen, kinderen naar school brengen, ga zo maar door. Wil weten hoe jij je drukke decembermaand door moet komen? Lees dan deze blog!

December, de drukste maand van het jaar!

December is een hele leuke, maar volle maand. Eigenlijk gaan we december in met een black friday gevoel. De hoge kortingen zijn geweest en we hebben onze sinterklaas inkopen kunnen doen. Sinterklaas is al een tijdje in het land en de pepernoten liggen al sinds augustus in de schappen. Het sinterklaas gevoel zit er dus al een paar maanden in en op 5 december is het eindelijk zo ver. We moeten gedichten gaan schrijven, cadeaus gaan kopen en pakjesavond gaan organiseren. Dit kost ons al behoorlijk wat tijd en dan zijn we pas op het begin van december.

Als sinterklaas eenmaal voorbij is kunnen we ons gaan voorbereiden op de volgende feestdag, kerst. Als het goed is komt de kerstboom ook weer de kamer in zodat we sinterklaas de volgende dag ook alweer vergeten zijn. We zijn dus alweer bezig met het voorbereiden van de volgende feestdag en hebben het daarom nog steeds druk. Een vol hoofd kan nu al zorgen voor enige stress en we zijn nog niet eens op de helft van de maand. Een aantal dagen voor kerst moet er voor alle dagen eten, versiering, cadeaus en alle andere belangrijke dingen geregeld worden. We zijn nu dus weer druk met hetzelfde als waar we op het begin van de maand druk mee waren. Nu is het niet voor één dag maar voor 2 of 3 dagen.

Kerst is voorbij en we kunnen eindelijk even de tijd nemen voor ons zelf. Een maand vol feestdagen moet natuurlijk afgesloten worden met oud en nieuw. Dit is dan echt de laatste feestdag van het jaar.

Stress in een drukke periode

Dat december dus een drukke maand is, is wel duidelijk. Maar hoe komt het dat we in een drukke periode snel stress ervaren? Vaak is de oorzaak van stress dat we geen controle hebben over wat we aan het doen zijn. Je hebt geen overzicht meer waardoor je hoofd helemaal vol gaat zitten. In de laatste maand van het jaar komt op je werk of studie alles bij elkaar en verlies je het overzicht. Dan kan het zijn dat je al snel in de stress schiet en dingen over het hoofd gaat zien.

Wat is stress eigenlijk?

Stress klinkt heel slecht maar is eigenlijk gewoon spanning. Spanning is belangrijk, anders presteer je niet goed. Als je geen spanning hebt is je lichaam niet klaar voor actie. Stress was bedoeld voor momenten dat je moest vechten of vluchten. Op zo’n moment geven je hersenen signalen af waardoor er adrenaline wordt gemaakt. Door dit hormoon spannen je spieren zich aan, gaat je hart sneller kloppen en je ademhaling gaat omhoog. Wanneer je een langere tijd moet vechten of vluchten maakt je lichaam ook nog eens het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je op lange termijn paraat staat. Tegenwoordig hoeven we over het algemeen niet meer te vluchten of vechten maar ervaren we wel nog vaak stressmomenten. Deze stressmomenten komen bij sommige mensen zo vaak voor dat je lichaam geen tijd meer heeft om te herstellen van de stress, je krijgt een burn-out of raakt overspannen.

Verzwaringsdeken als oplossing!

Al deze stress en drukte is vervelend maar wees niet getreurd, er is een oplossing. Door voldoende en goed te slapen kan je lichaam de dag en doorgemaakte stress goed verwerken. Een goede nachtrust is essentieel maar toch heeft niet iedereen voldoende slaap. Met een verzwaringsdeken is slapen nog nooit zo ontspannen geweest. Het oefent een diepe druk uit op je lichaam die je tot rust brengt zodat je de volgende dag uitgerust en wel de dag kan starten. Ook stimuleert het de prikkelwerking in de hersenen. Je hersenen zorgen er weer voor dat jij hormonen aanmaakt waardoor je sneller ontspant en dus makkelijk en lekker slaapt.

Wil jij jouw drukke decembermaand en alle andere maanden uitgerust doorkomen? Bekijk dan onze Noxie verzwaringsdekens zodat jij de feestdagen goed door kan komen. Bevalt de deken niet na de maand december? Geen probleem, je hebt 30 dagen slaapgarantie!

Nederlands