Wetenschappelijk onderzoek: wat zijn de effecten van een verzwaringsdeken bij slapeloosheid?

Slapeloosheid is wereldwijd een groot probleem. Ook in Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van slapeloosheid, slaapproblemen of kan moeilijk in slaap komen. Heel vervelend natuurlijk, want een slechte nachtrust kan ernstige gevolgen hebben op ons dagelijks leven. In extreme gevallen kunnen slaapproblemen zelfs leiden tot mentale en fysieke gezondheidsklachten. Slaapproblemen kunnen dus onschuldig beginnen met moeite met in slaap vallen en vervolgens zichzelf ontwikkelen tot chronische slapeloosheid wanneer je er niet tijdig een oplossing voor kunt vinden.   

Hoe kun je slapeloosheid of slaapproblemen oplossen?

Er zijn verschillende manieren hoe je slaapproblemen kunt oplossen, waaronder het gebruik van een zwaartedeken. Het effect van diepe druk stimulatie, de therapeutische techniek die gebruikt wordt bij een zwaartedeken, heeft een ontspannende en rustgevende werking op het lichaam waardoor je dieper en langer slaapt. Daarnaast zorgt het verzwaarde gewicht van de deken ervoor dat je minder beweegt in je slaap. Dit heeft als gevolg dat je uitgerust en met meer energie wakker wordt. Dan rest natuurlijk alleen nog de vraag of je écht met een verzwaringsdeken slapeloosheid of andere slaapproblemen kunt oplossen. 
Inmiddels zijn er diverse onderzoeken gedaan naar de effecten van een verzwaringsdeken bij slapeloosheid, hierbij is het wel goed om rekening te houden met het feit dat dit natuurlijk niet voor iedereen geldt. Een verzwaringsdeken heeft de afgelopen jaren veel mensen geholpen een betere nachtrust te krijgen. Echter is dit geen garantie dat het voor iedereen 100% werkt ondanks de bewezen resultaten uit wetenschappelijk onderzoeken naar het effect van een verzwaarde deken.
Voor mensen met slapeloosheid die overwegen om een verzwaringsdeken te kopen kan het lezen van het onderstaande wetenschappelijk onderzoek interessant zijn. 

Wetenschappelijk onderzoek: wat zijn de effecten van een verzwaringsdeken bij slapeloosheid?

Het onderzoek naar de positieve effecten van een verzwaringsdeken bij slapeloosheid werd uitgevoerd door Dr. Mats Alder, adviseur-psychiater aan de afdeling klinische neurowetenschappen, aan het Karolinska Instituut in Stockholm, Zweden.  Tijdens dit onderzoek werd de nachtrust van 120 deelnemers gedurende 4 weken gemonitord. Het doel van het onderzoek was het vinden van een effectieve oplossing tegen slapeloosheid of andere slaapproblemen.  De deelnemers van dit onderzoek waren eerder gediagnosticeerd met chronische slapeloosheid.


Voorafgaand aan het onderzoek konden de deelnemers kiezen tussen een verzwaringsdeken van 6, 8 of 10 kg. De keuze van het verzwaarde gewicht werd gemaakt op basis van comfort en persoonlijke voorkeur. Hierbij konden de deelnemers de verschillende gewichten testen van het zwaartedeken en vervolgens hun gewichtskeuze maken.


Het uitgangspunt van dit onderzoek was het meten van het verschil in slaapkwaliteit tussen het slapen met en zonder een  zwaartedeken. 

Resultaat van het onderzoek:

  • 60% van de deelnemers had een vermindering van 50% of meer op hun slapeloosheid score na het slapen onder een zwaartedeken.
  • De kwaliteit van de nachtrust van de deelnemers was bij een verzwaarde deken hoger dan bij het slapen onder een gewichtloos deken.
  • Bij de deelnemers werden symptomen als vermoeidheid, depressie en angst vermindert door het ontspannende effect van diepe druk stimulatie.
  • Het concentratieniveau werd hoger na een diepere slaap en een langere nachtrust waardoor sport- en werkprestaties verbeterde.

Reactie op het onderzoek:

"Ik was verrast door het grote effect op slapeloosheid door de verzwaarde deken en blij met de vermindering van zowel angst als depressie", zei Adler.

Ben je overtuigd en wil je een verzwaringsdeken kopen?

Mocht je overtuigd zijn geraakt door de bovenstaande onderzoeksresultaten en denk je dat je met een verzwaringsdeken jouw slaapproblemen kunt oplossen dan kun je een kijkje nemen bij onze verzwaringsdekens. De Noxie Verzwaringsdeken is verkrijgbaar in de gewichten 5KG, 6KG, 7KG, 8KG en 9KG en 10KG.  Daarnaast heb je de meest optimale ervaring van een verzwaringsdeken als je hem combineert met een bijpassende verzwaringsdeken hoes. Zo slaap je nog comfortabeler en kun je lekker lang blijven genieten van je verzwaringsdeken. Bij Slaaplekkerder.nl hebben we een vaste verzwaringsdeken aanbieding waarbij je in een voordelige bundel de beste verzwaringsdeken met hoes kunt kopen. De Noxie Verzwaringsdeken bundel is verkrijgbaar in 5KG, 6KG, 7KG, 8KG , 9KG en 10KG.

Bronnen:

Onderzoeksbron: wat zijn de effecten van een verzwaringsdeken bij slapeloosheid?

Onderzoeksbron: verzwaarde dekens tegen slapeloosheid bij psychiatrische patienten. 

Nederlands