De 5 fases van de slaapcyclus

Hoe lang slapen we eigenlijk? Sta je daar wel eens bij stil? De aanbevolen slaapduur voor een volwassenen Nederlander is 7-9 uur. De meeste Nederlanders komen aan deze hoeveelheid slaap, maar is dit wel de goede hoeveelheid slaap? Tijdens een nachtrust doorloop je namelijk zo’n 4 tot 6 keer een bepaalde slaapcyclus. Het is belangrijk dat deze cyclussen niet onderbroken worden. In deze blog lees jij meer over wat deze slaapcyclus inhoudt en hoe je jouw nachtrust hier het beste op kan aanpassen.

De slaapcyclus

Als we slapen gebeurt er enorm veel met ons lichaam. Onze slaap verloopt volgens een slaapcyclus die zich een aantal keer herhaalt. Deze cyclus bestaat uit verschillende fases, namelijk de inslaapfase, de lichte slaap, de overgangsfase naar diepe slaap, de diepe slaap en tenslotte de REM-slaap. Deze fases bij elkaar duren ongeveer 90 minuten en herhalen zich zo’n 4 tot 6 keer per nacht. Je lichaam kan alleen optimaal herstellen en informatie verwerken als je deze fases goed doorloopt. Het is dus heel belangrijk dat je midden in zo’n fase niet zomaar wakker wordt, want dat verstoord de nachtrust.

De 5 verschillende fases

Uit welke fases bestaat deze slaapcyclus dan precies? We beginnen onze nachtrust met de inslaapfase. In deze fase zul je langzaam gaan indommelen. Onze ogen vallen dicht en de hersenen pakken ook langzaam hun rust. Deze fase duurt gemiddeld 5 tot 10 minuten.

De volgende fase is de lichte slaap. Deze fase duurt langer dan de eerste fase, namelijk 30 minuten. Hier slapen we al, maar nog helemaal niet diep. Niet elk geluid maakt je wakker maar je kan wel wakker worden van wat hardere geluiden.

In de fase daarna zul je overgaan naar de diepe slaap, deze duurt ook maar 5 tot 10 minuten. Hier zal de ademhaling regelmatig en dieper worden, het hartritme daalt en onze spieren ontspannen.

We komen nu in onze vaste slaap en kunnen eigenlijk gelijk door naar de fase diepe slaap. Die fase zorgt voor fysieke rust en herstel. Er worden in deze fase veel hormonen aangemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan groeihormonen, die ervoor zorgen dat je lichaam goed hersteld. In deze fase slapen we zo diep dat als we wakker worden, we even moeten beseffen waar we zijn. De diepe slaap duurt ongeveer 20 tot 25 minuten.

Dan zijn we aangekomen bij de laatste fase, de droomslaap of REM-slaap. Tijdens deze fase dromen we vaak en zijn onze hersenen druk bezig. Ook maken onze ogen snelle bewegingen, daarom ook de naam REM-slaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. In deze fase is hartritme en ademhaling juist onregelmatig, onze bloeddruk stijgt en onze spieren zijn nog steeds ontspannen. Ook deze fase is essentieel om informatie en onze belevenissen van de dag op te slaan. Deze laatste fase duurt een kwartier en zo is de cyclus van 90 minuten rond.

Hoe slaap je slim met deze slaapcyclus?

Eén cyclus duurt ongeveer 90 minuten, dus 1,5 uur. Je maakt deze fase in een normale nachtrust zo’n 4 tot 6 keer door. Dit betekend dat jij dus bij 4 keer 6 uur slaapt, bij 5 keer 7,5 uur en bij 6 keer 9 uur. Deze slaapcyclus onderbreken is niet slim want dan mis je waarschijnlijk een essentiële fase. Wanneer je dus bijvoorbeeld 7 uur slaapt zul je midden in je diepe slaap wakker worden. Het is dus echt belangrijk dat je steeds de anderhalf uur aanhoudt zodat je telkens de slaapcyclus volledig kan doormaken. Slaap dus niet 7 uur, maar 7,5 uur. Plan dit goed in voor jezelf. Reken een kwartiertje extra in voordat je gaat slapen zodat je in dat kwartiertje in slaap kan vallen. Dit verschilt natuurlijk per persoon maar dat is voor iedereen goed te bepalen. Zet jij dus om 6 uur de wekker? Zorg dan dat je om 12 uur je ogen dicht hebt!

Hoe beleef je de slaapcyclus optimaal?

Het is heel belangrijk om in goede omstandigheden te slapen. Wanneer je niet goed slaapt kun je de cyclussen ook niet optimaal door gaan. Het is dus goed om een rustige kamer te hebben, in een goed bed te slapen, met een goede deken. Voor dat laatste hebben wij de oplossing. Met de Noxie verzwaringsdeken beleef jij de beste en meest rustgevende nachtrust die er is. Deze verzwaringsdeken is, zoals de naam al zegt, zwaarder dan normale dekens. Dit zorgt voor een diepe druk. Die diepe druk zorgt er weer voor dat jouw lichaam ontspant en de slaapcyclus goed kan doormaken.

Goed op de slaapcyclus letten is dus een enorme aanrader. Dit vergt wel wat moeite maar dan heb je wel wat! De combinatie van het letten op je slaapcyclus en het gebruiken van de Noxie verzwaringsdekens zal jou enorm helpen met het verbeteren van jouw nachtrust. Bekijk de dekens snel zodat jij gelijk aan de slag kan gaan met het verbeteren van jouw slaap. Is de deken toch niet wat je ervan verwacht had? Dan heb je altijd nog 30 dagen slaapgarantie! Wij willen zorgen dat mensen het optimale uit hun nachtrust halen. Dit doen we niet alleen met onze Noxie verzwaringsdekens maar ook met het geven van de juiste tips en informatie over slapen.

Nederlands